Nieuws
Publicatiedatum: 9 maart 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Rechtbank Amsterdam

Rechter gevraagd om bestuurder te benoemen bij Omroep L1

De Raad van Commissarissen van Limburg1 gaat de Ondernemingskamer vragen een bestuurder aan te stellen bij de regionale omroep. Een tweede bestuurder naast Peter Elbers, in wie het personeel en de OR het vertrouwen hebben opgezegd. Gesprekken tussen de RvC en de vakbonden om tot een oplossing te komen voor de voortslepende bestuurscrisis zijn op niets uitgelopen. Het is hoogst ongebruikelijk dat een toezichthouder de rechter nu vraagt een bestuurder aan te stellen.

Ondernemingskamer

De RvC doet het verzoek bij de Ondernemingskamer omdat er sprake is van ‘complexe problematiek’ binnen de omroep en wil dat een onafhankelijke partij de situatie onder de loep neemt. Voor het personeel en de ondernemingsraad blijft tot nu toe onduidelijk wat de RvC en het bestuur precies van de crisis vindt. Het personeel heeft sinds februari het vertrouwen in Elbers al opgezegd.

Rommel

Het rommelt al tijden binnen L1 tussen OR en personeel enerzijds en bestuurder en RvC anderzijds. De problemen begonnen bij het plotselinge ontslag van commercieel directeur Emiel van der Wal en operationeel directeur Bert Lemmers. Een goede uitleg van de RvC over dat ontslag kwam er niet, aldus de OR. Daarbovenop kwam dat de RvC geen advies vroeg aan de OR over de benoeming van de nieuwe bestuurder, Peter Elbers. De sfeer is er ook niet leuker op geworden. Inmiddels zitten al vijf medewerkers ziek thuis.