Nieuws
Publicatiedatum: 19 februari 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Deliveroo

Rechtspraak: Deliveroo koerier is werknemer

Deliveroo-maaltijdbezorgers zijn volgens de Rechtbank van Amsterdam geen zelfstandigen, maar werknemers van het bedrijf. Dat blijkt uit de uitspraak van het hoger beroep op 16 februari 2021. De rechtszaak is in 2018 al aangespannen door vakbond FNV. De vakbond vraagt nu alle koeriers om zich te melden voor een nabetaling van achterstallig loon. Deliveroo werkt sinds 2018 met zzp-contracten waar koeriers onder een schijnconstructie van zelfstandigheid aan het werk zijn voor de maaltijdbezorgdienst.

Cao

De huidige uitspraak in het hoger beroep zou betekenen dat alle Deliveroo-koeriers vallen onder de cao Beroepsgoederenvervoer. Daarmee hebben zij recht op cao-loon, doorbetaling bij ziekte en betaling van de wachttijd bij restaurants voor het oppikken van bestelde maaltijden. Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor andere maaltijdbezorgdiensten, die vaak dezelfde zzp-constructie hanteren voor hun fietskoeriers. Onder andere Uber Eats zou hun fietskoeriers als zelfstandigen inhuren voor het bezorgen van de maaltijden.

Hoge Raad

Deliveroo laat het hier niet bij zitten en stapt naar de Hoge Raad. Volgens het bedrijf zou de vrijheid en flexibiliteit van de koeriers in het geding zijn. Maar de rechter in het hoger beroep ziet dit toch anders. Zij baseert haar uitspraak deels op een eerdere uitspraak van de Hoge Raad op 6 november 2020. Toen heeft de Hoge Raad in een zaak tussen de gemeente Amsterdam en een medewerker bepaalt dat niet het afgesloten contract, maar de praktijk op de werkvloer bepaalt of er sprake is van een arbeidsovereenkomst.