Nieuws
Publicatiedatum: 5 oktober 2023 | Geschreven door: Wander de Groot

Stoptober helpt rokersverzuim naar beneden

Werkgevers die werknemers willen motiveren om te stoppen met roken, kunnen zich deze maand aansluiten bij de landelijke actie Stoptober. Hoewel er officieel niet meer gerookt mag worden in kantoren en productiehallen, wordt er nog wel veel buiten het pand gerookt. Wil je dat de organisatie echt rookvrij wordt? Gebruik dan de toolkit van Stoptober of deze checklist. Die bevat onder andere een stappenplan, richtlijnen voor communicatie en voorbeeldteksten voor HR-professionals.

Rokers kosten geld en gezondheid

De toolkit is een initiatief van de Hartstichting, KWF en Longfonds. Roken blijkt nog steeds een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim en sterfte. Een op elke vier zware rokers haalt zijn pensioen niet. Bovendien kost een rokende werknemer de organisaties elk jaar zo’n € 5.000 door alle rookpauzes en hoger verzuim. Het is dus in belang van werkgevers en werknemers om roken te ontmoedigen en zo samen een gezonde en veilige werkomgeving te creëren.

Rol OR

De OR kan een gezonde en veilige werkomgeving stimuleren en heeft veel rechten op het gebied van arbeidsomstandigheden. Dit staat in de Wet op de ondernemingsraden (WOR) in artikel 25, 27 en 28.  Zorg er als OR vooral voor dat de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) altijd up to date is. Neem in het bijbehorende plan van aanpak (PvA) ook preventieve maatregelen op voor medewerkers die hulp nodig hebben met stoppen met roken. Een nieuwe of aangepaste RI&E of PvA moet altijd langs de ondernemingsraad voor instemming.