Nieuws
Publicatiedatum: 3 april 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Tata Steel

Vicevoorzitter COR Tata Steel: ‘Klimaatdemonstranten gelijk de oven in’

Vicevoorzitter Gerrit Idema van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel kon zich niet inhouden in een appgroep van de deel-ondernemingsraad Tata Operations. Op het nieuws dat klimaatdemonstranten de toegang wilden blokkeren, appte hij: ‘Gelijk de oven in, dan gaat het niet stinken.’ Nadat het Noord-Hollands Dagblad in een artikel uit de appgroep citeerde, heeft hij alsnog zijn ‘oprechte excuses’ aangeboden: ‘De reactie kwam voort uit teleurstelling en emotie op het feit dat ik er moeite mee heb dat we elkaar het leven zuur maken.’ 

Arbeit macht frei 

Idema is niet de enige. Een OR-lid appte in dezelfde groep ‘Arbeit macht frei wou ik erbij zetten als hint’. Dat verwijst naar de spreuk boven de toegangspoort van het concentratiekamp Auschwitz. In een Facebookgroep wensten andere medewerkers van Tata de actievoerders al even ‘leuke’ zaken toe: rij er met een shovel overheen, spuit ze weg met een van de waterwagens van het bedrijf of cremeer ze in een van Tatas hoogovens. 

‘Onacceptabel en kwetsend’

Eén van de OR leden is boos uit de appgroep gestapt vanwege alle foute opmerkingen. Het OR-lid dat de nazispreuk aanhaalde, bood daarop zijn excuses aan. Directeur Hans van den Berg is volgens de Volkskrant zo geschrokken, dat hijen de voltallige COR een verklaring liet uitgaan dat de uitingen op de socials ‘volstrekt onacceptabel en kwetsend’ zijn en dat er een ‘een stevig gesprek’ volgt met de betrokkenen, waarna ‘wij bekijken welke maatregelen genomen moeten worden’.