Nieuws
Publicatiedatum: 15 juli 2024 | Geschreven door: Wander de Groot
vakantie

Wat mogen vakantiekrachten wel en niet?

De zomervakantie is begonnen! Althans in regio Zuid en Midden, regio Noord volgt volgende week. Nu de vaste medewerkers welverdiend een paar weken op vakantie gaan, wordt het weer tijd om vakantiekrachten in te schakelen. Dat zijn scholieren en studenten die tijdelijk maximaal zes weken aaneengesloten werk mogen doen. Wat ze precies mogen doen is afhankelijk van hun leeftijd. Let daar goed op als HR. Jongeren tot en met 12 jaar mogen helemaal niet werken. Voor jongeren tussen de 13 en 17 jaar gelden speciale regels over arbeidsomstandigheden (Arbowet) en de werktijden (Arbeidstijdenwet).

13- en 14-jarigen

Jongeren van 13 of 14 jaar mogen maximaal zeven uur per dag werken, tussen 7:00 en 19:00 uur. Bij een werkdag van 4,5 uur of meer is er recht op een halfuur pauze. Ze mogen maximaal vijf dagen achter elkaar en 35 uur per week werken. Tussen twee werkdagen moeten minstens 14 uur rusttijd zitten. Zondagwerk is verboden en er is altijd toestemming nodig van de ouders. Het is verboden om in een fabriek of met machines werken, ook niet achter de kassa; alleen onder toezicht klusjes doen of iemand helpen bij het werk mag. Er bestaat geen wettelijk minimumuurloon voor deze groep. Werkgeversorganisatie AWVN adviseert het minimumloon voor 15-jarigen te hanteren.

15-jarigen

Jongeren van 15 jaar mogen maximaal acht uur per dag werken, tussen 07:00 uur en 21:00 uur. Ze mogen maximaal vijf dagen achter elkaar en maximaal 40 uur per week werken. Bij een werkdag van 4,5 uur of meer: recht op een halfuur pauze. Tussen twee werkdagen moet minstens twaalf uur rusttijd zitten. Zondag werken mag in principe niet, tenzij dat gebruikelijk is in het bedrijf, het vastgelegd is in het arbeidscontract en de ouders toestemming geven. Deze groep mag al behoorlijk zelfstandig werken, al moet het licht werk zijn en niet met of in de buurt van machines, ook niet achter de kassa. Het minimumuurloon voor 15-jarigen is € 4,10 bruto per uur (per 1 juli 2024).

16- en 17-jarigen

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen maximaal 9 uur per dag tussen 6:00 uur en 23:00 uur, maximaal 45 uur per week. In vier weken mogen ze maximaal 160 uur werken, op voorwaarde dat ze elke week minimaal anderhalve dag vrij zijn en elke twee werkdagen minstens twaalf uur rust hebben. Ook hier geldt: bij een werkdag van 4,5 uur of meer is er recht op een halfuur pauze. Zondagwerk is mag, als dat gebruikelijk is en in het arbeidscontract is geregeld. Bijna elk soort werk mag, alleen bij veel of gevaarlijk werk moet er een ouder iemand toezicht houden. Niet toegestaan is werken met giftige stoffen of in een lawaaiige omgeving. Het bruto-uurloon is € 4,72 voor 16- en € 5,40 voor 17-jarigen.

Wetsvoorstel

Het kabinet wil de regels voor kinder- en jongerenarbeid aanpassen. Daarvoor is een wetsvoorstel gemaakt dat nu ter internetconsultatie ligt. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Op een niet-schooldag en in een niet-schoolweek mogen 13- en 14-jarigen tot 20:00 uur in plaats van tot 19:00 uur werken én mogen ze op zondag werken.
  • Jongeren van 15 jaar mogen in een niet-schoolweek tot 21:00 uur werken en onder voorwaarden op zondag. Zij mogen straks ook op een niet-schooldag tot 20:00 uur werken.
  • Jongeren tot 16 jaar mogen niet werken in een ruimte in een horecalokaliteit zolang daar alcoholhoudende dranken geschonken worden of kunnen worden. Zij mogen gedurende die tijd alleen werken in een ruimte waar klanten niet kunnen komen.