blogs en interviews
Laatst gewijzigd op: 10 juli 2023 | Geschreven door: Redactie Performa OR
Afbeelding Blog SBI Formaat (AI)

ChatGPT, wat kan de OR ermee?

Dit blog is geschreven door Winfried Bouts en Paul Becht, OR Consultancy

ChatGPT is een vorm van Generative AI; Generative AI verovert stormenderwijs klaslokalen en nieuwskanalen. Wat is het? En wat kan de OR ermee?

Wat is ChatGPT?

ChatGPT staat voluit voor Chat Generative Pretrained Transformer en is een voorbeeld van een nieuwe vorm van ‘creërende’ kunstmatige intelligentie, in het Engels generative artificial intelligence. ‘Creërend’ betekent dat deze kunstmatige intelligentie iets ‘maakt’ wat nog niet eerder bestond. ChatGPT maakt tekst, maar er zijn ook Generative AIprogramma’s die nieuwe digitale beelden maken. Of geluid, muziek en video’s.

Je start Generative AI met een prompt, een opdracht. Dan zoekt het programma in de bergen informatie waarmee hij getraind is en maakt een nieuwe combinatie van die informatie.

Wat kan de OR ermee?

Wat kan of moet de OR met ChatGPT en andere Generative AI programma’s?

  1. Wat verandert er in organisaties door Generative AI?
  2. Wat kan als gevolg daarvan op de agenda van de OR komen?
  3. Wat kan de OR zelf met het nieuwe instrumentarium?

Hoe verandert Generative AI de organisatie?

Het vooruitzicht is dat Generative AI in een aantal processen en een aantal sectoren belangrijke veranderingen gaat brengen.

Bij de processen gaat het om de talige processen die in tal van organisaties plaatsvinden. Veel organisaties hebben op hun site een chatbot om de makkelijke klantenvragen op te vangen. De tevredenheid over deze chatbots is laag. Generative AIzou hiervoor ingezet kunnen worden. Andere talige processen vind je bijvoorbeeld in de rechtspraak en bij notaris- en in advocatenkantoren. Bij het opstellen van vonnissen, contracten, testamenten en pleitnota’s kan Generative AI een goede voorzet leveren.

Naast processen zijn er sectoren die met ingrijpende veranderingen te maken krijgen. Schrijvers hoeven bijvoorbeeld niet langer te lijden onder een writer’s block. Ze kunnen ChatGPT vragen een hoofdstuk of een heel boek te schrijven en vervolgens gaan strepen, wijzigen en aanvullen.

In de film- en muziekindustrie heeft Generative AI allerlei baanbrekende toepassingen, bijvoorbeeld om oude acteurs er weer jong uit te laten zien, om stemacteurs te vervangen en om zangers en bands nummers te laten coveren of nieuwe nummers te laten spelen zonder dat ze daar ook maar weet van hebben.

De nieuwe combinaties creëren ook een nieuwe vraag: het aantonen van authenticiteit of het bewijzen van het gebrek daaraan, van plagiaat of valse bedoelingen.

De agenda van de OR

Voor de OR is het zaak te overwegen welke processen in de organisatie door de nieuwe kunstmatige intelligentie kunnen veranderen en met de bestuurder te bespreken of deze daarvoor plannen heeft of gaat maken. Tijdigheid is hierbij geboden. Als je vroegtijdig de veranderingen doordenkt en plant, biedt dat meer tijd om medewerkers op te leiden voor nieuwe of andere taken.

De OR en ChatGPT

De OR zelf heeft met ChatGPT een instrument om in bergen aan informatie te graven. Zo kan het helpen bij het schrijven van een wervende tekst om kandidaat te worden voor de ondernemingsraadverkiezingen en kan het gebruikt worden voor stukjes in de nieuwsbrief of andere documenten. Ook kun je ChatGPT gebruiken om een concreet antwoord te krijgen op een vraag.

Conclusie

ChatGPT en andere vormen van Generative AI zijn een recente ontwikkeling in de Digitale Transformatie, of ook wel ‘de vierde industriële revolutie’. Zoals bij de meeste nieuwe technologieën is het lastig in te schatten wat deze precies gaat betekenen. In deze blog geven we een inschatting.

OR Consultancy is partner van OR Live. Meer informatie over OR Live of tickets? Klik hier

Winfried Bouts