Checklists
Laatst gewijzigd op: 17 juni 2021
Vakantie en corona

Op vakantie tijdens corona en de risico’s voor de organisatie

In veel landen zijn er ontwikkelingen die zorgen voor onrustige, onveilige of complexe situaties vanwege de coronacrisis. Welk risico de werkgever draagt en welke risico’s voor rekening van de werknemer komen, hangt af van de status die de Nederlandse overheid geeft aan de veiligheid van het land waar de werknemer naartoe op vakantie wil. Deze status wordt aangegeven met kleurcodes: groen, geel, oranje en rood.

Code geel

Reizen naar een land met code geel wordt door de overheid niet afgeraden en is daarmee een relatief veilig land voor vakantie. Maar de situatie kan veranderen en code geel kan zo maar eens oranje worden, bijvoorbeeld door oplopende besmettingen. In deze situatie ligt het risico bij de bestuurder als werkgever en behoudt de werknemer gewoon het recht op loon als hem iets overkomt waardoor hij tijdelijk niet aan het werk kan. Bijvoorbeeld een plotselinge quarantaineverplichting.

Code oranje en rood

Bij code oranje of rood ligt dit anders. Met code oranje zegt de overheid dat het verstandig is alleen noodzakelijke reizen te maken. Bijvoorbeeld als een familielid is overleden en ter plekke wordt begraven of gecremeerd. Code rood betekent dat de situatie in het land zeer gevaarlijk is. Het wordt sterk afgeraden om naar dit land op vakantie te gaan.

Informeer vooraf

Het is belangrijk dat uw bestuurder werknemers vooraf schriftelijk informeert over de consequenties die hij als werkgever wil verbinden aan het op vakantie gaan naar een land met code geel, oranje of rood. Wees er als OR waakzaam voor dat de consequenties in proportie zijn met betrekking tot de risico’s. Als een medewerker op vakantie gaat naar een oranje land en na zijn vakantie in quarantaine moet, maar ook gemakkelijk kan thuiswerken, is het dus niet nodig om zijn loon tijdelijk stop te zetten. Hij kan immers gewoon aan het werk, alleen op afstand. Voor werknemers die echt op de werkplek aanwezig moeten zijn ligt dit anders. Zij kunnen bij thuiskomst niet meteen aan het werk.

Vaccinaties

Op de quarantaineregels zijn steeds meer uitzonderingen: gevaccineerde werknemers zijn bijvoorbeeld niet verplicht om bij thuiskomst in quarantaine te gaan. Nu is het voor de werkgever niet toegestaan om direct te vragen naar een vaccinatiebewijs. Maar de werkgever kan wel duidelijk maken wat de afspraken en consequenties zijn voor verschillende situaties en medewerkers zelf de gelegenheid geven om aan te geven of zij gevaccineerd zijn of niet.

Lees meer over vaccineren, het vaccinatiebewijs en de arbo-regels in onze FAQ’s.

Zorgplicht

De bestuurder draagt als werkgever de wettelijke zorgplicht voor de werknemers. Het is daarom toegestaan dat hij de werknemers vraagt of zij op vakantie gaan naar een land met code rood of oranje. Medische gegevens hoeft een werknemer niet zomaar te overhandigen, enkel de vakantiebestemming is voldoende informatie.