Faq's
Laatst gewijzigd op: 20 augustus 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Werk en privé

Wat kan OR doen aan verbeteren werk-privébalans?

Thuiswerken heeft een flinke impact op de werk-privébalans van de medewerkers. Er is vaak sprake van minder persoonlijk contact, minder feedback en extra problemen met taken uitvoeren vanuit huis. En dat leidt tot meer stress, twijfel en minder zelfvertrouwen bij de medewerkers. Zorg dus dat u de balans werk-privé op de agenda zet in de overlegvergadering met de bestuurder en vraag de bestuurder wat deze als werkgever kan doen om de balans te verbeteren. Dat is overigens ook in het voordeel van de bestuurder zelf: gelukkige werknemers blijven langer en werken beter. En dat is in tijden van een krappe arbeidsmarkt zeer belangrijk.

De bestuurder kan als werkgever een aantal concrete stappen zetten om (thuiswerkend) personeel beter te begeleiden naar een goede werk-privébalans. De overheid heeft TNO gevraagd hier wat tips voor opgesteld:

  • Persoonlijk contact tussen leidinggever en werknemer is van belang. Bij voorkeur persoonlijk contact, dus niet per mail of WhatsApp-groep, maar door persoonlijk even te bellen of af te spreken.
  • Een goede arbo-proof thuiswerkplek voor de werknemer. Wat dat is, leest u in deze FAQ.
  • Regelmatig overleg over het takenpakket. Zijn bepaalde werkzaamheden moeilijk uit te voeren? Kijk dan of u het takenpakket tijdelijk aangepast kan worden. Dit bespaart stress en onzekerheid.
  • Laat de leidinggevende extra goed opletten als medewerkers klachten hebben als stress, twijfel, weinig zelfvertrouwen en moeite met het aangeven van grenzen.