Faq's
Laatst gewijzigd op: 12 februari 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Thuiswerkplek

Hoe zorgt een werkgever dat een thuiswerkplek arbo-proof is?

Een arbo-proof werkplek kent verschillende onderdelen. De fysieke werkplek is slechts een onderdeel hiervan. Natuurlijk is dit wel heel belangrijk. De regels die gelden voor een werkplek op kantoor zijn hetzelfde als de regels die gelden voor de thuiswerkplek. Hier is de werkgever verantwoordelijk voor.

Opstelling

We gaan uit van een fysieke werkplek met een bureau, stoel en computer. Let hierbij op de volgende aspecten:

  • Zet het beeldscherm recht voor het gezicht, het midden net onder ooghoogte.
  • Zet de stoel en het bureau zo op zodat u in een ontspannen houding kunt werken (geen opgetrokken schouders bijvoorbeeld en voeten die de grond raken in een rechte kniehoek).
  • Gebruik bij een laptop altijd een losse monitor, toetsenbord en muis. Een laptop is eigenlijk ergonomisch ontworpen voor korte klusjes, niet voor langdurig gebruik.
  • Gebruik de muis dicht bij het lichaam, zodat de arm in een ontspannen en gebogen houding de muis kan bedienen.
  • Zorg voor een goede bureaustoel, die arbo-technisch in orde is en die het lichaam ondersteunt. Hierbij is de rugleuning erg belangrijk. Gebruik dus geen eetkamerstoel of ander zitmeubel, al helemaal geen meubel zonder rugleuning. Die zijn niet op een gezonde werkhouding ingesteld.

Bovenstaande punten vereisen dus maatwerk voor iedere werknemer, want elk postuur en lengte is weer anders. Wilt u meer lezen over arbo in relatie tot thuiswerk? Lees dan onze checklist.

Ook belangrijk

Klachten veroorzaakt door een slechte werkplek kunnen op de lange termijn tot verzuim leiden. Maak van gezond (thuis)werken een terugkerend gespreksonderwerp. Stimuleer het contact tussen medewerkers en zorg voor regelmatige voorlichting over gezond werken. Denk hierbij aan: voldoende beweging, regelmatig wisselen van de werkhouding en werkplek, een goede balans tussen werk en privé en zicht op de mentale belasting. Luister ook goed naar klachten en probeer oplossingen aan te dragen.