Nieuws
Publicatiedatum: 10 maart 2022 | Geschreven door: Wander de Groot
Minimumloon

CNV roept vrouwen op loonsverhoging te vragen

Vakbond CNV roept vrouwen massaal op om meer salaris te vragen bij hun werkgever en zo de loonkloof met mannen te dichten. Vanwege de krappe arbeidsmarkt moeten vrouwen juist nu gebruik maken van hun ijzersterke onderhandelingspositie. De oproep komt op internationale vrouwendag en volgt op het bericht van het CBS dat het gemiddelde uurloon van vrouwen in 2020 14% lager lag dan dat van mannen.

Onderhandelingen

Vrouwen blijken minder effectief bij salarisonderhandelingen. Eerder CNV-onderzoek onder 3.300 leden toont aan dat wanneer mannen om loonsverhoging vragen, 56% dit ook krijgt. Bij vrouwen is dat maar 42%. Bij een goede beoordeling krijgen mannen meer dan twee keer zo vaak een loonsverhoging. En mannen krijgen drie keer zo vaak buiten de cao om iets extra’s. Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin is openheid over wie wat verdient een essentiële stap om de ongelijke beloning tegen te gaan: ‘Vraag aan collega’s wat ze verdienen. Verdien jij voor hetzelfde werk aantoonbaar en onverklaarbaar minder, dan is dat een goede reden om te vragen om salarisverhoging.’

Rol OR

Sinds 2019 moeten bestuurders van Nederlandse organisaties met meer dan 100 medewerkers in overleg met de OR over het beloningsbeleid. Krijgt een OR daar geen informatie over, dan kan de OR een beroep doen op artikel 31d van de Wet op de ondernemingsraden. Is er geen cao van toepassing voor de organisatie, maar wel een eigen arbeidsvoorwaardenregeling (avr) – of is er sprake van regelingen over arbeidsvoorwaarden die bovenop de cao komen – dan moet de bestuurder deze regelingen altijd bespreken in de overlegvergadering (artikel 23 WOR) en heeft de OR uiteindelijk instemmingsrecht (artikel 27 WOR).