Nieuws
Publicatiedatum: 23 september 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Arbobeleid

Een op de drie RI&E’s voldoet niet

Het aantal bedrijven dat een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) heeft, is in twee jaar tijd toegenomen van 50 naar 64%. Bijna alle grotere organisaties hebben een RI&E, waardoor 88% van de werknemers werkt in een organisatie waar er aandacht is voor gezond en veilig werken. Helaas worden niet alle RI&E’s goed uitgevoerd: een op de drie scoort onvoldoende op kwaliteit door een gebrek aan kennis van wet- en regelgeving. Ook zorgelijk is dat werkgevers minder voorlichting geven en minder toezien op de naleving van instructies en voorschriften.

Arbo in bedrijf

Dat blijkt uit de monitor Arbo in bedrijf van de arbeidsinspectie van 12 september. In twee jaar tijd bezochten inspecteurs 1.700 organisaties om het arbobeleid en de arbeidsomstandigheden tijdens zo’n bedrijfsbezoek onder de loep te nemen. Het gaat hierbij om een representatieve steekproef, niet risico-gericht. Daardoor is het mogelijk de resultaten te extrapoleren naar alle 350.000 werkgevers en 8,5 miljoen werknemers in Nederland.

Wettelijk verplicht

Organisaties met een kwalitatief goede RI&E doen het aantoonbaar beter op het gebied van gezond en veilig werken. Een RI&E is wettelijk verplicht voor iedere werkgever die medewerkers in dienst heeft, zo stelt artikel 8 van de Arbowet. Werkgevers leggen daarin vast welke arbeidsrisico’s hun werknemers te maken kunnen krijgen. En welke maatregelen nodig zijn om deze risico’s te voorkomen of te verminderen.  Het is belangrijk om dit in kaart te brengen, zodat de werkgever maatregelen neemt en werknemers gezond en veilig kunnen werken.

Rol ondernemingsraad

Ondernemingsraden hebben een heel belangrijke rol bij het opstellen en actualiseren van de risico-inventarisatie en -evaluatie en het daarbij horende plan van aanpak. Voor beide zaken is instemming van de OR vereist. Zorg er als OR ook voor dat je medewerkers en management vooraf betrokken worden bij de vaststelling wat er in de RI&E moet staan, hoe die moet worden opgesteld, waar en hoe er wordt geëvalueerd en hoe de maatregelen uit het plan van aanpak worden gemonitord.