Nieuws
Publicatiedatum: 23 februari 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Heineken

Grootbedrijf gaat massaal reorganiseren

Veel grote organisaties hebben flinke reorganisatieplannen. De komende jaren gaan alleen al de Volksbank, Heineken, de Rabobank, KLM, Shell en Tata Steel bij elkaar zo’n 16.250 banen schrappen. Een flink deel van deze banen verdwijnt uit Nederland. De meest genoemde reden voor de reorganisaties? De coronacrisis. Voor banken speelt ook de digitalisering en lage rentestand een rol.

Kritische vakbond

Hoewel de vakbonden de reorganisaties wel zien aankomen, is met name vakbond CNV erg kritisch. Zij zien bij veel grote organisaties genoeg vlees op de botten om tegenvallende inkomsten door corona te dekken. Bovendien is deze inkomstenterugval maar tijdelijk. Daarmee zou de noodzaak voor grote ontslagrondes niet zo hoog zijn.

OR en reorganiseren

Als OR heeft u een grote rol bij een reorganisatie. Er geldt adviesrecht bij een voorgenomen besluit tot reorganisatie (artikel 25 WOR). Dat vergeet de bestuurder soms. De OR kan dan naar de rechter stappen en de nietigheid van het besluit inroepen. Lees meer in onze checklist. Wilt u alles te weten komen over uw rol bij een reorganisatie? Doe dan mee aan onze Online Masterclass HR & Reorganisatie.