SLIM-subsidie vanaf maart uitgebreid met ‘ontwikkelpaden’
Met ingang van maart wordt de bestaande SLIM-subsidie uitgebreid met scholingssubsidie voor maatschappelijk cruciale sectoren die te leiden hebben onder arbeidsmarktkrapte. Die sectoren maken in overleg met de ministeries van SZW en Onderwijs elk een zogenaamd ontwikkelpad: een schets van de ontwikkelingsmogelijkheden voor werknemers binnen die sector met de daarbij horende scholing voor in-, door- en uitstroom. In de jaren 2025-2027 is daarvoor € 73,8 miljoen beschikbaar. Dat melden beide ministeries in een brief aan de Tweede Kamer van 22 november.
Ontwikkelpad
Een ontwikkelpad beschrijft de onderlinge samenhang van de belangrijkste functies in een sector. Het geeft inzicht in hoe een bestaande of nieuwe werknemer kan instromen, zich binnen de sector stapsgewijs via verschillende functies kan ontwikkelen of kan overstappen naar een andere sector. En welke scholing zij daarvoor kunnen volgen. Het kan zowel om formele opleidingen gaan als non-formele scholing. Op de website leeroverzicht.nl kunnen werkgevers en werknemers zien welke opleider scholing uit het ontwikkelpad aanbiedt en of een opleiding subsidie krijgt.
Maatschappelijk cruciaal
Welke sector wel of niet ‘maatschappelijk cruciaal’ is, is gebaseerd op de genoemde sectoren in de aangenomen moties Van der Lee en Paternotte/Heerma en het SER-advies Arbeidsmarktproblematiek maatschappelijke sectoren. De eerste ontwikkelpaden zijn in de maak, zoals voor de sectoren installatietechniek, bouw, infra, metaal, energie, mobiliteit, metalektro, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, sociaal werk, kinderopvang, groenvoorziening en hoveniers. in 2025 volgen ook de overige sectoren binnen zorg & welzijn, groen en techniek, bouw & energie, aangevuld met onderwijs en ICT.
NLFQ-inschaling
Alleen scholing die is ingeschaald volgens de NLQF komt in aanmerking voor subsidie. NLQF is een onafhankelijke toets of valide onderbouwing dat de scholing op inhoud en niveau aansluit bij een functie of beroep waarvoor de scholing bedoeld is. Overheidserkende opleidingen worden automatisch ingeschaald. Voor niet-overheidserkende of non-formele scholing kan men een inschaling aanvragen bij het Nationaal coördinatiepunt NLQF.
Cofinanciering
Het is de bedoeling dat de scholing gratis is voor de deelnemers. Wel moeten werkgevers de opleidingen co-financieren, afhankelijk van het NLQF-niveau. Bij scholing op NLQF1 of 2-niveau geldt een cofinanciering van 10%, zodat. Dat is bewust zo laag gehouden om mensen zonder startkwalificatie meer toegang te geven tot een opleiding. Bij NLQF3-niveau of hoge, denk aan vaak ook dure management- en specialistische opleidingen, gaat het om 50%.