Nieuws
Publicatiedatum: 2 september 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Thuiswerken

Vakbond wil thuiswerkregeling in cao

Vakbond FNV wil een aantal rechten voor thuiswerkers verankerd hebben in de cao’s. Nu thuiswerken meer en meer een vast karakter krijgt in een groot deel van de organisaties, ziet de vakbond zijn rol om de werknemer in deze nieuwe situatie te beschermen en te zorgen voor compensatie.

Thuiswerkvergoeding

Het Nibud heeft berekend dat thuiswerken ongeveer € 2 per dag kost. Een werknemer die na de coronacrisis één dag in de week blijft thuiswerken geeft dus iets meer dan € 100 per jaar uit aan eigen thuiswerkkosten.

Kritiek

Volgens werkgeversvereniging AWVN is die € 2 ‘een koopje’ in tegenstelling tot de vrije tijd die werknemers ervoor terug krijgen als zij thuiswerken doordat zij geen reistijd meer hebben. De werkgeversvereniging wil het liever over grotere onderwerpen hebben zoals het opvangen van de gevolgen van de aanstaande economische crisis.

Kosten

Volgens vicevoorzitter Kitty Jong (FNV) kan die € 2 thuiswerkkosten op lange termijn flink oplopen. ‘Als thuiswerken structureel wordt, worden er bij elkaar opgeteld reële kosten gemaakt voor bijvoorbeeld verwarming, elektriciteit en printjes’ aldus Jong in de Volkskrant. De vakbond ziet zich daarom genoodzaakt om te zorgen voor een thuiswerkvergoeding. Dit bedrag moet worden vastgesteld naar wat per sector redelijk is.

Geen telefoontjes

Niet alleen het recht op een thuiswerkvergoeding, maar ook het recht op thuiswerken zelf wil de vakbond uitonderhandelen aan de cao-tafels. Daarnaast komt het recht op onbereikbaarheid buiten kantoortijd, zodat werknemers beschermd zijn tegen kantoortelefoontjes na werktijd.

Voordelen

Het thuiswerken heeft zowel voor werkgevers als werknemers veel voordelen, beoogt de vakbond. Accountantskantoor PwC concludeert naar aanleiding van eigen berekeningen dat werkgevers jaarlijks 1,7 miljard euro kunnen besparen als werknemers na de coronacrisis gemiddeld één dag per week blijven thuiswerken. Deze kostenbesparing komt voornamelijk voort uit besparing op de huur, vaste lasten en catering.

Maar ook werknemers kunnen flink op reistijd en reiskosten besparen door structureel een deel van de werkweek thuis te werken. Uit hetzelfde onderzoek van PwC komt een bedrag van 1,1 miljard euro aan kostenbesparing naar voren voor werknemers.

Rol van OR

De rol van de OR is groot als het gaat om thuiswerken. Dit is een belangrijke wijziging in de werklocatie en werkwijze van personeel en daarom adviesplichtig. Wilt u meer weten over de rol van OR bij thuiswerken? Lees dan onze checklist.