Checklists
Laatst gewijzigd op: 18 december 2024

Loonstrook en jaaropgave

Werknemers hebben recht om te weten wat ze verdienen. Inzicht in de opbouw van het maandsalaris is te zien op de loonstrook, het jaarsalaris staat op de jaaropgave. Veel werknemers hebben geen idee wat er op loonstrook en jaaropgave hoort te staan. In deze checklist lees je wat allemaal op deze overzichten moet staan.

Verplichtingen

De werkgever is verplicht een loonstrook aan de werknemer te verstrekken, maar dat hoeft niet elke maand. In ieder geval wel als het loon voor het eerst betaald wordt en als de loonbetaling verschilt van de vorige. Bijvoorbeeld omdat de werknemer meer of minder is gaan werken, als het salaris is veranderd of als er iets aan de inhoudingen van belastingen en premies verandert. Meestal volstaat één loonstrook per jaar, namelijk in januari. Dan veranderen vaak de hoogte van het loon en de tarieven van loonbelasting en premies.

TIP Verandert er tussentijds wat aan je werkfactor of je salaris? Vraag dan gerust om een loonstrook van de nieuwe situatie, daar heb je recht op.

Gegevens

Een aantal gegevens op de loonstrook is verplicht, zoals de naam van de werkgever en de werknemer. Handig, maar niet verplicht zijn het werknemersnummer, de adresgegevens, het burgerservicenummer en de geboortedatum van de werknemer, net als de datum waarop de arbeidsovereenkomst is ingegaan.

Loon

De Belastingdienst verplicht werkgevers ook het brutoloon op de loonstrook te vermelden. Het brutoloon is het bedrag zonder inhouding van loonheffingen. Het brutoloon mag als fulltime of parttime salaris op de salarisstrook vermeld worden. De werkgever is verder verplicht de samenstelling van het brutoloon op het loonstrookje te zetten. Dit bedrag bestaat onder andere uit het basisuurloon, provisie, toeslagen, premies, prestatiebeloning en gratificaties. Ook vakantiegeld en de bijtelling voor de auto van de zaak staan op de loonstrook.

Inhoudingen

Het is ook verplicht om de inhoudingen op het loon te vermelden. Dit zijn alle premies en bedragen die van het loon van de medewerker afgetrokken worden. Denk bijvoorbeeld aan de loonbelasting, de premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Maar ook pensioenpremies en andere verzekeringen vallen hieronder.

Periode

Volgens de wet is het ook verplicht enkele andere gegevens op het loonstrookje te vermelden. Zo moet de periode vermeld zijn waarover het loon is berekend en de werkfactor. Ook is het verplicht het wettelijke minimumloon weer te geven. Het gaat dan om het minimumloon dat specifiek voor die werknemer geldt. Het ook verplicht om te vermelden of er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, of er wel of geen oproepovereenkomst van toepassing is en of de arbeidsovereenkomst schriftelijk is overeengekomen. Verandert er wat in de contractvorm, dan moet dat ook op de loonstrook worden aangepast.

Handig en verstandig

De Belastingdienst adviseert daarnaast een aantal andere gegevens op te nemen, zoals het belastbare loon en het loontijdvak. Dit laatste is de periode waarover het loon wordt vastgesteld, bijvoorbeeld een maand of vier weken. Ook adviseert de Belastingdienst te vermelden welke tabel voor de loonbelasting en premie volksverzekeringen van toepassing is: de witte tabel voor tegenwoordige dienstbetrekkingen of de groene tabel voor vroegere dienstbetrekkingen.

Toepassing loonheffingskorting

Ten slotte zie je vaak op de loonstrook staan of de loonheffingskorting is toegepast. Die korting kan maar bij één werkgever worden toegepast, dus heb je als een werknemer meerdere dienstbetrekkingen, maak dan een keuze waar je de korting wil laten toepassen. Meestal is dat bij de ‘belangrijkste’ werkgever: de werkgever waar de werknemer het grootste of meest constante dienstverband heeft.

Cumulatieven

Om je als werknemer inzicht te geven in wat je gedurende het jaar hebt opgebouwd, vermelden veel loonstroken zogenaamde cumulatieven. Daarmee zie je snel wat je bijvoorbeeld al aan vakantiegeld opgebouwd hebt, wat er inclusief de laatste salarisperiode in totaal aan loonheffingen is ingehouden en wat je in totaal aan brutoloon in geld hebt gekregen.

Resultaat

Naast de algemene gegevens, de ingehouden bedragen en de cumulatieven staat natuurlijk ook het netto-eindresultaat. Dat is het bedrag dat na alle ingehouden premies daadwerkelijk op de rekening van je wordt bijgeschreven. Vaak staat ook het rekeningnummer vermeld en de datum waarop het salaris wordt gestort. Mocht je als medewerker meedoen met de spaarloonregeling, dan kan het eindbedrag op verschillende rekeningen bijgeschreven worden.

Digitale loonstrook

De meeste organisaties zijn overgestapt op digitale loonstroken. Werknemers moeten het er wel mee eens zijn dat zij het loonstrookje digitaal ontvangen. Als je dat niet wil, moet de werkgever toch een loonstrook op papier verstrekken. Werknemers moeten ook in staat worden gesteld de digitale loonstrook voor zichzelf op te slaan, bijvoorbeeld op de eigen harde schijf, of naar een privé mailadres door te sturen. Op die manier kan je je eigen digitale administratie bijhouden en het loonstrookje op een later moment nog eens bekijken.

Jaaropgave

Naast het loonstrookje moet de werkgever alle werknemers na afloop van elk kalenderjaar ook een jaaropgave verstrekken. Die heb je als werknemer nodig voor je belastingaangifte. In de jaaropgave moet alle informatie staan die belangrijk is bij de heffing van de inkomstenbelasting, premies volksverzekeringen en werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. In tegenstelling tot een loonstrook mag de werkgever zelf bepalen of de jaaropgave op papier of digitaal is.

TIP Heb je geen jaaropgave gekregen, ook niet na herhaald vragen, maar wel elke maand een loonstrook gekregen? Dan kan je ook de gegevens onder het kopje ‘cumulatieven’ op de decemberloonstrook gebruiken voor je belastingaangifte. Als het goed is zijn dat namelijk dezelfde bedragen.