Nieuws
Publicatiedatum: 22 juni 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Thuiswerken

Is thuiswerken op z’n retour?

Bij de overheid en in de zakelijke dienstverlening worden steeds meer werknemers geacht weer op het werk te verschijnen. En dat terwijl thuiswerken zoveel voordelen heeft. Zo geeft 63% aan door thuiswerken langer gezond te kunnen blijven werken, 68% zegt thuis efficiënter te werken en 80% werkt graag hybride. Daarnaast zorgt het thuiswerken voor een betere balans werk-privé, minder fileleed en minder CO2-uitstoot. Dat blijkt uit een onderzoek van CNV van 16 juni onder 1.000 werknemers wiens werkzaamheden het mogelijk maken thuis te werken. 

Thuiswerken juist faciliteren 

Volgens CNV-voorzitter Fortuyn nemen werkgevers hiermee een verkeerde afslag. ‘Werkgevers moeten af van hun controledrift. Mensen zijn niet productiever als je naar ze kunt kijken op kantoor. In deze tijd van personeelstekorten roepen we werkgevers op om thuiswerken zoveel mogelijk te faciliteren. Juist nu er overal personeelstekorten zijn moet je werknemers vrijlaten in waar ze werken.’ 

Thuiswerkvergoeding 

Met de hoge inflatie en de stijgende kosten voor levensonderhoud is de hoogte van de belastingvrije thuiswerkvergoeding achterhaald. CNV roept de overheid op om de belastingvrije thuiswerkvergoeding te verhogen naar minimaal € 3 per dag. 

Rol OR bij arbeidsvoorwaarden

Conform artikel 27 van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) heeft de OR instemmingsrecht op het vaststellen, wijzigen of intrekking van bepaalde arbeidsvoorwaarden. Het intrekken van thuiswerken of hybride werken, voor zover het niet in de cao is geregeld, is zo’n arbeidsvoorwaarde. Als de OR niet instemt met het terugdraaien van hybride werken of thuiswerken, kan de bestuurder dit voorgenomen besluit niet uitvoeren.