Nieuws
Publicatiedatum: 17 december 2024 | Geschreven door: Redactie Performa OR

Maximale transitievergoeding naar € 98.000

Door indexatie gaat de maximale transitievergoeding bij ontslag omhoog. De vergoeding is in 2025 gemaximeerd tot € 98.000. Een werkgever is verplicht een werknemer bij het uit dienst gaan een transitievergoeding te betalen van 1/36 maandsalaris voor elk jaar dat de werknemer in dienst is geweest, tot aan het bovengenoemde maximum. De grondslag is het laatstverdiende bruto maandsalaris inclusief vakantiegeld en andere terugkerende beloningen, zoals een vaste dertiende maand of winstdeling. De transitievergoeding wordt tot op de dag nauwkeurig berekend.

Wanneer wel transitievergoeding?

Het gaat erom dat het ontslag buiten de schuld van de werknemer plaatsvindt. Bijvoorbeeld doordat een werkgever een tijdelijk contract niet wil verlengen, hij een contract opzegt in de proeftijd of omdat de werkgever het contract opzegt na toestemming van het UWV (zoals bij langdurig arbeidsongeschiktheid) of het contract laat ontbinden door de rechter. In een enkel geval geldt er ook een transitievergoeding als de werknemer zelf het contract opzegt, maar dat moet de werkgever ernstig verwijtbaar hebben gehandeld, zoals in geval van discriminatie of seksuele intimidatie.

Wanneer geen transitievergoeding?

Geen transitievergoeding is verschuldigd als de werkgever failliet gaat, als het ontslag verwijtbaar is aan de werknemer (bijvoorbeeld bij diefstal of fraude), als de werknemer een verbeterd nieuw contract weigert na afloop van zijn lopende tijdelijke contract, als het contract eindigt wegens de AOW-leeftijd, als de werknemer minder dan 12 uur werkt en tevens jonger is dan 18 jaar, of als er in de cao al een vergelijkbare wachtgeldregeling staat.

Inzetbaarheidsinvesteringen

Bij vaststellingsovereenkomsten (vso) geldt in principe ook geen transitievergoeding, tenzij die schriftelijk onderdeel uitmaakt van die vso. En dat is bijna altijd het geval. Investeringen door de werkgever in de inzetbaarheid van de werknemer, zoals de kosten van outplacement, coaching en omscholing om de werknemer te helpen aan een baan elders, mogen in aftrek worden gebracht van de transitievergoeding. Voorwaarde is wel dat die investeringen vooraf overeengekomen zijn met de werknemer.

Meer weten? Volg dan het webinar over ontslag en transitievergoeding.