Nieuwe richtlijnen voor corona veilig werken
De Sociaal Economische Raad (SER) heeft een handleiding opgesteld voor het omgaan met corona voor, tijdens en na het werk. De richtlijn is bedoeld als aanvulling op de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) die elke werkgever wettelijk gezien moet opstellen.
Op de werkvloer
Het rapport is opgedeeld in verschillende onderdelen die bijna allemaal zijn gericht op het naleven van extra hygiënerichtlijnen, het zo veel mogelijk thuiswerken en het in acht nemen van de 1,5 meter afstand op de werkvloer. Het gaat met name om het handen wassen voor- en na het betreden van een ruimte, zoals het toilet of een kleedruimte, voldoende afstand houden waar dit mogelijk is en alleen personeelsleden naar de werkplek toe te laten komen als dat echt noodzakelijk is.
Looproutes
Mocht de werkplek het toelaten, hou dan looproutes aan om de stroom van werknemers over de werkvloer te begeleiden. Voor organisaties die werken met teams geldt het advies om teamleden zo min mogelijk tussen teams te rouleren. Zo komen werknemers met zo min mogelijk verschillende collega’s in contact.
Lunchen
Gezellig lunchen met collega’s kan nog steeds, maar het rapport adviseert wel om zelf lunch mee te nemen. Bij grote organisaties die gebruik maken van een kantine is het advies de lunchtijden de spreiden voor verschillende groepen en niet met contant geld af te rekenen.
Bezoek
De SER geeft ook bezoekregels: spreid het bezoek van klanten op kantoor, in de winkel of op het spreekuur veel mogelijk en vraag de bezoeker vooraf of hij of zij gezondheidsklachten heeft dan wel samenwoont met mensen met klachten.