Nieuws
Publicatiedatum: 22 december 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Rechtbank Amsterdam

OR Miss Etam opnieuw naar rechter

De ondernemingsraad van modeketen Miss Etam en Steps stapt opnieuw naar de Ondernemingskamer. De OR eist bij de rechter dat bestuurder Martijn Rozenboom zijn reorganisatieplannen intrekt, alleen al omdat de OR over deze plannen niet is geraadpleegd. Volgens artikel 25 van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) heeft een OR altijd adviesrecht over reorganisatieplannen die leiden tot minder of ander werk.

Reorganisatie

De modeketens zijn in september door Rozenboom overgenomen van het Belgische concern FNG, dat een maand daarvoor failliet ging. Rozenboom maakte bij de overname afspraken met de curator over een doorstart, waarbij hij toezegde dat ongeveer 100 werknemers op het hoofdkantoor mochten blijven. Nu blijkt dat Rozenboom via een reorganisatie een deel van deze werknemers op het hoofdkantoor alsnog wil ontslaan en één van de distributiecentra van Miss Etam wil sluiten.

Tweede keer

Het is de tweede keer in korte tijd dat de OR naar de Ondernemingskamer stapt. De vorige keer was in oktober, toen hij de ondernemingsraad negeerde bij zijn voorgenomen besluit enkele winkels van Miss Etam te sluiten. Pas na het aanspannen van een rechtszaak bij de Ondernemingskamer, maar al voordat deze de zaak onder handen nam, ging Rozenboom overstag. Hij beloofde toen de rol van de OR voortaan te erkennen en hen alsnog te betrekken bij reorganisaties. Die belofte maakt hij, volgens de OR en vakbond AVV, wederom niet waar.