Nieuws
Publicatiedatum: 22 juni 2020 | Geschreven door: Wander de Groot

Protesten bij Apollo Vredestein, OR wil steun van politiek

Bij autobandenfabrikant ApolloVredestein is het sinds half juni onrustig. De directie heeft aangekondigd dat bij een sanering bijna 700 van de 1.200 banen in Nederland verloren zullen gaan. De OR heeft een alternatief plan opgesteld, samen met extern adviseur Berenschot, om zo veel mogelijk banen in Nederland overeind te houden. Het bestuur van Apollo heeft dit voorstel afgewezen. De OR heeft zich nu tot de politiek gewend: Mark Rutte kreeg 1.800 handtekeningen tegen de sanering.

Massaontslag

Bandenproducent Vredestein werd in 2009 overgenomen door het Indiase Apollo Tyres. Extra zuur is dat de nieuwe Apollo-fabriek in Hongarije, waar arbeid goedkoper is, gaat uitbreiden. Het personeel is woedend over het mogelijke massaontslag en is protestacties begonnen bij de fabriek in Enschede. Martin Schulte, vicevoorzitter van de ondernemingsraad van Apollo Vredestein, ziet werknemers de dupe worden van de sanering. ‘Terwijl wij altijd loyaal zijn geweest, in goede en ook in slechte tijden’, aldus Schulte in het FD.

Reddingsplan

Na het mislukken van het OR-reddingsplan probeert de OR nu in een ultieme poging het tij te keren via de politiek. Schulte overhandigde op 17 juni een petitie met 1.800 handtekeningen voor het behoud van de banen aan Rutte. De OR vraagt met deze actie of de premier een persoonlijk beroep wil doen op de directie van Apollo. Naast de protesten bij Tata Steel IJmuiden heeft Rutte inmiddels zijn handen vol aan onrustige Indiase bedrijven en wegvallende banen in Nederland.