Nieuws
Publicatiedatum: 26 mei 2025 | Geschreven door: Redactie Performa OR
FNV vakbonden

Soap bij FNV duurt voort

Het blijft bestuurlijk maar rommelen bij de FNV, de grootste vakbond van Nederland. Het personeel heeft de Ondernemingskamer gevraagd zich te buigen over de bestuurscrisis bij de vakbond. De Ondernemingskamer is een onderdeel van het Gerechtshof Amsterdam waar werkgevers en werknemers – zowel bonden als ondernemingsraden – hun geschillen aan de rechter kunnen voorleggen over bestuurlijke conflicten binnen organisaties. Een woordvoerder van de FNV bevestigt de gang naar de rechter na berichtgeving van De Telegraaf op 20 mei.

Tweede tijdelijke bestuur

Interim-voorzitter Dick Koerselman betreurt de stap van FNV Personeel, de bond van het eigen kantoorpersoneel van de FNV. Hij is zelf pas net in functie als voorzitter van het bestuur. De raad van toezicht heeft vorige week dinsdag het nieuwe tijdelijke bestuur aangesteld. Dit alweer tweede tijdelijke bestuur heeft als voornaamste taak het organiseren van een nieuw bestuur op 11 juli. Afgelopen zaterdag 11 mei stuurde het ledenparlement het eerste tijdelijke bestuur naar huis, formeel omdat het zich te veel bezighield met de koers van de vakbond, terwijl het alleen maar een plan voor een koers zou maken. Wat het exacte verschil daartussen is, is velen niet helemaal duidelijk.

Valse beschuldigingen

En dat was weer aangetreden nadat het algemeen bestuur moest opstappen wegens een uitgelekte ruzie tussen twee voorzitterskandidaten voor een volgende bestuurstermijn: Tuur Elzinga en Zakaria Boufangacha. Plots kwamen er beschuldigingen naar buiten over ongewenst gedrag van Boufangacha. Die bleken na (uitgelekt) onderzoek vals, maar zijn destijds nooit weersproken door de toenmalige voorzitter Elzinga, tevens concurrent van Boufangacha. Of er nu een einde komt aan de soap is nog maar de vraag: het nieuwe tijdelijk bestuur mag wel de bestuursverkiezingen organiseren, maar niet die voor een nieuwe voorzitter. Die volgt pas later.

Ledenparlement

Onder de oppervlakte speelt meer. De vakbond is in 2015 grondig gereorganiseerd. Alle toen nog onafhankelijke bonden moesten verplicht fuseren tot één vakbond. In ruil daarvoor kwam een nieuwe bestuursstructuur met een ledenparlement waarin alle bonden zijn vertegenwoordigd. Dat was nodig om de macht van de grote bonden op het algemeen bestuur in te perken. In de praktijk blijkt ook veel ontevredenheid over de rol en het functioneren van het ledenparlement. Daar is een onderzoek naar gedaan, maar de uitkomsten daarvan zijn (nog) niet gelekt.