Nieuws
Publicatiedatum: 2 december 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Sigaretten

Tabaksfabriek BAT Niemeyer sluit

Tabaksfabriek BAT Niemeyer uit Groningen gaat waarschijnlijk sluiten. Het hoofdkantoor van British American Tobacco (BAT), gevestigd in London, stelt voor om de Nederlandse vestiging in Groningen te sluiten. De ondernemingsraad buigt zich de komende weken over de adviesaanvraag. Met de sluiting, die gepland staat voor het derde kwartaal van 2022, verliezen 185 werknemers hun baan.

Adviesrecht

De ondernemingsraad heeft adviesrecht over beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming of van een belangrijk onderdeel daarvan (artikel 25 lid c WOR). De OR van BAT Niemeyer komt in de komende weken met een advies over de sluiting van de fabriek. Hierbij heeft de OR hulp ingeschakeld van adviesbureau Berenschot. Met de sluiting van de Groningse vestiging verliezen 185 werknemers hun baan.

Al twee eeuwen tabak

De fabriek werdt in 1819 opgericht door Meindert Niemeyer. De Koninklijke Theodorus Niemeijer BV ging in 1999 op in het Rothmans concern, dat later weer opging in British American Tobacco. Deze tabaksgigant is onder andere bekend van Pall Mall, Lucky Strike, Samsom en Javaanse Jongens.

Bedrijfseconomische besluiten

Het sluiten van een organisatie is een adviesplichtig besluit. Wilt u meer weten over de rol van de ondernemingsraad bij dit soort bedrijfseconomische besluiten? Lees dan onze checklist.