blogs en interviews
Laatst gewijzigd op: 7 augustus 2024 | Geschreven door: Wander de Groot
pensioen

Pensioen: geen tijd te verliezen!

door: Judith Duijvestijn

Pensioenen? Is dat iets voor later? Niet voor leden van de ondernemingsraad, en zeker niet met de nieuwe Pensioenwet! Want met die wet gaan álle pensioenregelingen op de schop. En daar wil je als OR je invloed op uitoefenen. Pensioen is tenslotte de grootste – en misschien ook wel de belangrijkste – secundaire arbeidsvoorwaarde. Veel mensen associëren pensioen met ouderdom, waardoor vooral jongeren het voor zich uitschuiven. Maar pensioen gaat niet alleen om inkomen voor later voor jou en jouw collega’s: het is ook het inkomen dat de nabestaanden krijgen, mocht jij of jouw collega’s komen te overlijden of arbeidsongeschikt worden. Dat wil je goed regelen!

Nieuwe Pensioenwet, kansen voor de OR

Nadenken over pensioenen is dus niet iets voor later, maar voor nu. Door de nieuwe Pensioenwet gaan alle pensioenregelingen in Nederland wijzigen. De OR heeft vaak een belangrijke rol en kan invloed uitoefenen op de nieuwe regeling. Maar de OR is ook belangrijk om de werknemers in de hele verandering mee te nemen. Allemaal best een lastige materie, zeker als je bedenkt dat het traject maar kort is. Als jouw organisatie is aangesloten bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling, dan moet het instemmingstraject (het arbeidsvoorwaardelijk traject met de werkgever) uiterlijk 1 oktober 2027 zijn afgerond. En voor pensioenfondsen is de deadline zelfs al 1 januari 2025.

Hoe te starten?

De nieuwe Pensioenwet is een lastig geheel. Een eigen adviseur is daarom geen overbodige luxe, vooral een die de belangen van de OR goed over het voetlicht kan brengen. Wacht niet te lang met het zoeken naar zo’n adviseur, vooral gezien de verwachte drukte richting eind 2027. Inhoudelijk is er ook veel te doen. Het is belangrijk dat de ondernemingsraad zich nu al praktische vragen stelt. Op het informatieplatform Werkenaanonspensioen.nl vind je de eerste stappen om snel aan de slag te gaan. Nummer één is om te kijken naar wat de rol van de OR in jouw geval precies is. Als er vakbonden betrokken zijn, dan is die rol vaak beperkter. Verdiep je ook in de bestaande regeling: zitten daar ook ouderdoms-, arbeidsongeschiktheids- en nabestaandenpensioen in? Zo ja, hoe zien die regelingen er precies uit? Als de pensioenregeling bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling is ondergebracht, kijk dan wanneer je huidige contract afloopt. Dit helpt bij het vaststellen van het tijdpad.

Werkenaanonspensioen.nl

Om ondernemingsraden te ondersteunen bij het vormgeven van een pensioenregeling naar het nieuwe pensioenstelsel en de transitie daarnaartoe is er het informatieplatform werkenaanonspensioen.nl. Hier is voor ondernemingsraden een aparte informatiepagina te vinden met animaties en hulpmiddelen. De site bundelt relevante informatie in overzichtelijke checklists, animaties, stroomschema’s en infographics. Neem een kijkje en doe er je voordeel mee!

Het informatieplatform is een gezamenlijk initiatief van VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO-Nederland, FNV, CNV, VCP, Pensioenfederatie, Verbond van Verzekeraars, Adfiz, Stichting van de Arbeid en het ministerie van SZW.

Snel aan de slag!

Op werkenaanonspensioen.nl vind je ook de vervolgstappen, zoals het bepalen van de pensioenvisie. Wat neem je als ondernemingsraad als basis: willen we er in vergelijking met de oude situatie in ieder geval niet op achteruit gaan of willen we juist de premie zo laag mogelijk houden? Hiervoor moet je natuurlijk eerst contact hebben met je achterban en ook dat kost tijd. Alle reden dus om héél snel over die pensioenen na te gaan denken.

Werken aan ons pensioen is partner van OR Live 2024 en geeft de workshop ‘Rol OR bij de nieuwe pensioenwet’. Meer informatie en tickets vind je hier.