
5 mei steeds vaker betaalde vrije dag
Veel werknemers hebben dit jaar op 5 mei een betaalde vrije dag omdat het een lustrumjaar is. De Stichting van de Arbeid pleitte hier eerder dit jaar voor in een brief aan de decentrale cao-partijen. Inmiddels is in steeds meer cao’s opgenomen dat 5 mei een vrije dag is met behoud van loon. In 2021 bevatte 8 procent van de cao’s een regeling voor 5 mei als vrije dag en dit jaar is dat bij 13 procent het geval. Dat blijkt uit cijfers die nu.nl opvroeg bij de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).
Niet vanzelfsprekend
Het is niet vanzelfsprekend dat werknemers vrij zijn op 5 mei. In de wet is niet geregeld dat een officiële feestdag als Bevrijdingsdag recht geeft op een vrije dag met behoud van loon. Het hangt af van de afspraken die hierover zijn gemaakt in de cao of in de arbeidsovereenkomst. De afspraak om werknemers in een lustrumjaar vrij te geven op 5 mei is in bijna 80 procent van de cao’s opgenomen. Omdat 2025 een lustrumjaar is, zijn dit jaar extra veel werknemers vrij.
Jaarlijkse vrije dag
Van 5 mei een jaarlijkse doorbetaalde vrije dag maken, zoals de Stichting van de Arbeid en vakbonden FNV en de Unie willen, stuit nog op bezwaren van werkgevers. Niet alleen vragen ze zich af wie hiervoor moet betalen, het zou ook ingaan tegen de trend om werknemers meer vrijheid te geven in het bepalen van hun vrije dagen, zeker bij officiële feestdagen. In het kader van diversiteit zouden ook andere religieuze feestdagen naast de christelijke een vrije dag moeten kunnen zijn.