Faq's
Laatst gewijzigd op: 5 mei 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Vakantie Kalender

Hoe zet je officiële feestdagen om in diversiteitsverlof?

Steeds vaker is het mogelijk om officiële feestdagen – tenminste zolang deze in cao of avr ook bestempeld zijn als vrije dag in te wisselen voor individueel diversiteitsverlof. Dat betekent dat werknemers deze vrije dagen naar eigen keuze kunnen inzetten, bijvoorbeeld voor andere culturele of religieuze dagen. Dat bevordert het gevoel van diversiteit in organisaties en is voor werkgevers een extra wervingsargument in tijden van personeelsschaarste. 

Diversiteitsdagen 

Je kunt dat doen door alle officiële feestdagen die in de cao of avr als vrije dag zijn aangemerkt voor het hele jaar te bestempelen als diversiteitsdagen. Of je kunt dat doen voor één of enkele dagen. Zo mogen werknemers bij IKEA alle christelijke feestdagen inruilen voor niet-christelijke. Bij de Rabobank kan je Goede Vrijdag inruilen voor een andere dag, bij accountant PwC is dat Hemelvaart. Bij verzekeraar ASR is elke ‘tweede feestdag’ (2e Paasdag, 2e Pinksterdag en 2e Kerstdag) een diversiteitsdag. Nationale-Nederlanden heeft naast een diversiteitsdag ook een ‘you-matter-dag’. 

Achtergrond 

Officiële feestdagen zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Acht van de elf dagen hebben een duidelijke christelijke oorsprong: Goede Vrijdag, eerste en tweede Paasdag, Hemelvaart, eerste en tweede Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag. De drie niet-christelijke zijn Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag. De officiële feestdagen zijn wettelijk vastgelegd in 1965, toen meer dan 80% van de Nederlanders belijdend christen; nu is dat nog 34%.