Nieuws
Publicatiedatum: 11 september 2024 | Geschreven door: Wander de Groot

Doorbraak in aantal vrouwelijke ceo’s bij AEX-bedrijven?

Het afgelopen jaar zijn er meer vrouwelijke bestuurders benoemd bij beursgenoteerde bedrijven. 33% van de vacatures is vervuld door vrouwen. Het jaar ervoor was dat maar 13%. Dat lijkt een doorbraak, maar kan net zo goed een eenmalige piek zijn. Ondanks de 33% vrouwelijke benoemingen is slechts een magere 16% van de ceo’s van AEX-bedrijven een vrouw. Dat blijkt uit de Female Index Board (FBI) , die jaarlijks per 31 augustus de stand van zaken peilt.

Niet beursgenoteerde bedrijven

De FBI meet alleen de situatie bij de 82 beursgenoteerde bedrijven. Veel omvangrijker is de groep niet-beursgenoteerde organisaties. De 5.000 grootste daarvan moeten elk jaar bij de SER via het diversiteitsportaal rapporteren hoe groot het aandeel vrouwen is onder bestuurders, toezichthouders en hoger management en wat de nieuwe eigen streefcijfers voor het komend jaar zijn. Of voor deze groep ook een doorbraak van meer vrouwelijke bestuurders geldt, is nog onduidelijk. De laatst beschikbare cijfers zijn over het boekjaar 2022. Toen was 14,7% van de bestuurders vrouw.

Toezichthouders

Dankzij het quotum is het beter gesteld met het aandeel vrouwelijke toezichthouders bij beursgenoteerde bedrijven. Sinds 2022 moet ten minste 33% van de RvC vrouw en ten minste 33% man zijn. De FBI meldt dat afgelopen jaar 47% van de vacatures vervuld is door een vrouw. Het aandeel vrouwen in de RvC bedraagt nu 40%. Inmiddels voldoen 73 van de 82 beursondernemingen aan het quotum, de overige negen moeten nog gezamenlijk 11 vrouwen benoemen. Eén bedrijf heeft zelfs te veel vrouwen in de RvC. Het is nog niet bekend hoe de recente cijfers bij niet-beursgenoteerde bedrijven zijn. In 2022 was het aandeel vrouwelijke toezichthouders 26,2%.