
Tweede Kamer stemt in met toelatingsstelsel voor uitzendbureaus
De Tweede Kamer heeft op 15 april ingestemd met de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta). Deze wet regelt onder meer strenge toelatingseisen voor uitzendbureaus en andere intermediairs die arbeidskrachten bemiddelen. Zij mogen alleen als commerciële uitlener actief zijn op de markt als ze zijn toegelaten. De wet moet een einde maken aan uitbuiting van arbeidsmigranten en andere misstanden in de uitzendsector.
Waarborgsom van een ton
De eisen voor toelating voor uitzendbureaus tot de markt zijn:
- een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) indienen;
- een waarborgsom van € 100.000 betalen;
- gegevens over (juiste) loonbetaling en belastingen laten zien.
Arbeidsinspectie controleert
Werkgevers (inleners) die personeel via een uitzendorganisatie willen inhuren, mogen straks alleen in zee gaan met uitzendbureaus (uitleners) die zijn toegelaten. De Arbeidsinspectie gaat controleren of uitzendbureaus zijn toegelaten en of werkgevers zakendoen met een niet-toegelaten uitlener. Zij kunnen hiervoor een boete krijgen. Uitleners worden ook medeverantwoordelijk voor een correcte registratie van arbeidsmigranten in de Basisregistratie Persoonsgegevens.
Misstanden bij uitzendbureaus
De misstanden die voorkomen bij malafide uitzendbureaus zijn onderbetaling, overschrijding van arbeidstijdenwet (ATW), illegale tewerkstelling, niet-naleving van socialezekerheidswetten en arbeidsuitbuiting. Arbeidsmigranten zijn extra kwetsbaar en lopen meer risico om hiermee te maken te krijgen.
De exacte ingangsdatum van de wet is nog niet bevestigd. Oorspronkelijk was dit 1 januari 2026. Het wetsvoorstel gaat nu voor akkoord langs de Eerste Kamer.