Verschil tussen een COR, GOR en gemeenschappelijke OR
Als eerst goed om te weten: de Wet op de ondernemingsraden (WOR) maakt (als aan de voorwaarden wordt voldaan) alleen het instellen van een Gemeenschappelijke OR (GeOR) verplicht. Het instellen van een COR of GOR is niet verplicht. Het is aan de organisatie te bepalen of de instelling van een van deze medezeggenschapsstructuren bevorderlijk is voor een goede toepassing van de rechten en plichten die een OR heeft. Hieronder de verschillen kort toegelicht.
COR
Een COR is een centrale ondernemingsraad. Binnen erg grote organisaties, met meerdere vestigingen of ondernemingen kan het nuttig zijn om naast ondernemingsraden voor de ‘losse’ onderdelen de medezeggenschap centraal te organiseren. Dat kan door middel van COR. Dat is een overkoepelende ondernemingsraad van de verschillende organisaties binnen een concern. De verschillende organisaties hebben zelf allemaal een eigen ondernemingsraad (OR) en de COR vertegenwoordigt dus deze verschillende OR’en op het hoogste niveau in de organisatie. De COR gaat over gemeenschappelijke belangen, dit zijn aangelegenheden die gelden voor alle of voor de meerderheid van de ondernemingen. De COR wordt gekozen uit leden van de ‘losse’ ondernemingsraden.
GOR
Een GOR betekent groepsondernemingsraad. Wanneer er binnen een organisatie bepaalde onderdelen zijn met elk een eigen ondernemingsraad, maar met een grote mate van samenhang onder gemeenschappelijke leiding, dan kan het nuttig zijn om een GOR in te stellen. In een GOR zitten OR-leden uit de daaronder vallende ondernemingsraden. Er is hier, net als bij de COR, sprake van getrapte medezeggenschap omdat de leden van de GOR niet rechtstreeks door het personeel gekozen worden, maar worden afgevaardigd door de onderliggende OR’en. Het grote verschil tussen een GOR en een COR is dat een GOR een deel van de koepelorganisatie beslaat, meestal een divisie, terwijl een COR op het allerhoogste niveau binnen de organisatie opereert en dus gaat over concern brede onderwerpen.
Om bovenstaande wat te verduidelijken: een koepelorganisatie bestaande uit 15 ondernemingen kan een centrale OR hebben voor alle 15 vestigingen en een GOR voor bijvoorbeeld vijf van deze ondernemingen.
GeOR
Bij een Gemeenschappelijke ondernemingsraad is er geen sprake van een aparte OR per vestiging of onderneming. In plaats daarvan zitten de gekozen OR-leden van elk of een aantal organisatieonderdelen of vestigingen gezamenlijk in de GeOR. Deze structuur is alleen succesvol als er voldoende samenhang is tussen de betrokken ondernemingen.
Een GeOR vervangt ‘losse’ ondernemingsraden en er is geen GOR of COR ingesteld. De GeOR vervangt dus alle eventueel bestaande medezeggenschapsorganen.
Bevoegdheden
De bevoegdheden van de GOR zijn gelijk aan die van de COR. Alle wettelijke bepalingen ten aanzien van de COR en GOR zijn te vinden in artikel 33 tot en met 35 wat de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). De gemeenschappelijke OR wijkt hiervan af. De rechten en plichten van de GeOR is geregeld in artikel 3 van de WOR.