Faq's
Laatst gewijzigd op: 25 juli 2024 | Geschreven door: Wander de Groot
Fuseren

Wat is een centrale ondernemingsraad (COR)?

Een COR is een centrale ondernemingsraad. Binnen erg grote organisaties, met meerdere vestigingen of ondernemingen kan het nuttig zijn om naast ondernemingsraden voor de ‘losse’ onderdelen de medezeggenschap centraal te organiseren. Dat kan met een COR. Dat is een overkoepelende ondernemingsraad van alle verschillende organisatieonderdelen binnen een concern.

Gemeenschappelijke belangen

De verschillende organisaties hebben zelf allemaal een eigen ondernemingsraad (OR) en de COR vertegenwoordigt dus deze verschillende OR’en op het hoogste niveau in de organisatie. De COR gaat over gemeenschappelijke belangen: aangelegenheden die gelden voor alle of voor de meerderheid van de onderliggende organisaties. Het kan voorkomen dat er ook voor een groep van organisatieonderdelen ook nog een groepsondernemingsraad (GOR) is.

Samenstelling

In een COR zitten OR-leden uit de daaronder vallende ondernemingsraden. Er is hier, net als bij de GOR, sprake van getrapte medezeggenschap omdat de leden van de COR niet rechtstreeks door het personeel gekozen worden, maar worden afgevaardigd door de onderliggende OR’en.

Reglement

De COR moet een eigen reglement opstellen, waarin ten minste is opgenomen:

  • de samenstelling van de COR (leden en plaatsvervangers);
  • de zetelverdeling;
  • regeling voor verkiezingen;
  • wanneer het lidmaatschap van de COR eindigt;
  • alle onderwerpen die een OR ook in zijn reglement op moet nemen.

 

Het reglement bindt de COR-leden en bevat geen afspraken tussen de COR en de bestuurder. Ook de bevoegdheden van de COR horen niet thuis in het reglement, wel in een convenant met de bestuurder.

Lees meer over de verschillen tussen COR, GOR en GeOR in deze checklist.