blogs en interviews
Laatst gewijzigd op: 30 oktober 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Thuiswerken

Laptop op tafel, kat op schoot

Al langer dan zeven maanden is kantoorwerkend Nederland verdoemd tot de eigen keukentafel, de bank of de studeerkamer. Voorovergebogen, kijkend naar je laptopje, dossiers lezen, online vergaderen, stukken schrijven. Ondertussen met de ene arm de kat aaien en met de andere arm de baby de fles geven. Thuiswerken heeft ons omgetoverd tot ware multitaskers, wat een mens eigenlijk liever niet is. Nu we in de lockdown 2.0 zitten en iedereen weer semi-gedwongen thuis aan het werk is, begin ik mij af te vragen: komt hier óóit nog een einde aan?

Sluiting bij besmetting

Voorlopig lijkt dat niet het geval. De overheid gaat nu maatregelen nemen als een coronabesmetting van een werknemer terug te voeren is naar kantoor. Als je niet uitkijkt, moet het kantoor dan minimaal twee weken dicht. Dus nemen werkgevers liever geen risico en gaat het personeel (opnieuw) terug naar huis.

Collega’s missen

De meningen over thuiswerken lopen uiteen. Meerdere organisaties, waaronder de Sociaal Economische Raad, deden onderzoek naar de ervaring van werknemers nu ze al lange tijd thuis aan de slag zijn. Een meerderheid is neutraal tot positief gestemd over het thuiswerken, maar een minderheid van 5% tot maximaal 20% is extreem negatief. De meeste werknemers missen het informele contact met collega’s en zeggen het liefst weer een beetje terug te willen naar kantoor. Maar ja, terug naar kantoor, dat is een risico.

Iedereen z’n eigen toiletje

De meeste kantoorpanden zijn helemaal niet geschikt om ‘coronaproof’ te maken. Vaak is er niet eens voor iedereen een bureau, dankzij het kantoorconcept van Het Nieuwe Werken. Er is meestal te weinig ruimte om alle bureaus op coronaveilige afstand uit elkaar te zetten. En al die collega’s maken steeds gebruik van dezelfde voorzieningen als koffiepantry, lift en toiletten. Mag er dan maar één persoon tegelijk in de lift of lopend door de smalle gang van kantoortje naar kantoortje? Onhandig, tijdrovend, en wie houdt er toezicht op? En of dit nu de tijd is om als werkgever te investeren in extra sanitaire voorzieningen, virusfilterende ventilatie? De meeste private organisaties liggen op dit moment aan het geldinfuus van Wouter Koolmees.

Tandvlees

Dan maar allemaal en de hele tijd blijven thuiswerken? Dat kan, inmiddels op het tandvlees, maar toch niet voor altijd? Daarom wordt het toch tijd dat we nu bijvoorbeeld gaan nadenken over werken in shifts, over wisseldagen op kantoor. In combinatie met een zo corona veilige werkplek als mogelijk en strenge regels over als je op kantoor bent. En werknemers die thuiswerken? Die hebben inmiddels rugpijn van het bankhangen, hoofdpijn van de te kleine laptopmonitor en muren die op hun afkomen. Ook thuis wordt het tijd voor goede werkfaciliteiten en compensatie voor de gemaakte kosten.

Keukentafel

Ondernemingsraden, hier komt jullie rol om de hoek kijken. De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving, óók thuis. En de OR moet hier op toezien. Uw werknemers kunnen niet voor eens en voor altijd voorovergebogen achter hun laptop aan de keukentafel blijven zitten. Dat is niet prettig en bovenal niet gezond. De arborichtlijnen voor de werkplek op kantoor gelden ook voor de thuiswerkplek. Dus een verstelbaar bureau op de juiste hoogte, een ergonomische bureaustoel en voldoende verlichting. Op basis van vergoeding – de werknemer kan zijn aankoop declareren – of van verstrekking – de werkgever zorgt dat de juiste spullen aan huis worden afgeleverd.

Over de dam

Ook een dagvergoeding voor de meerkosten van gas, water, elektra, internet en koffie en thee zou netjes zijn. Dat gaat maar om een paar eurootjes per dag Inmiddels zijn de eerste schapen over de dam. De rijksoverheid heeft in haar nieuwe cao al een thuiswerkvergoeding vastgelegd van enkele honderden euro’s per werknemer op jaarbasis. De waterschappen bieden elke werknemer € 850 per in een periode van vijf jaar, waarvan € 250 een voorschot is en de overige € 600 voor de inrichting van een arbovriendelijke thuiswerkplek. Tot slot krijgen werknemers per thuiswerkdag € 3 voor energie- en internetkosten.

Perspectief

Is er bij jullie geen cao of staat daar niets over in, zet de thuiswerkregeling dan op de agenda. OR, hier is jullie initiatiefrecht voor! Een thuiswerkvergoeding die niet in de cao staat is ook nog eens instemmingsplichtig, dus u heeft als medezeggenschaper een flinke vinger in de pap. En natuurlijk, dit gaat geld kosten. Maar niet heel veel. Als we dan nu ook alvast gaan nadenken over een beperkt en geregeld kantoorbezoek zodra de tweede golf is gaan liggen, dan hebben al die thuiswerkers ook weer een beetje perspectief.