Faq's
Laatst gewijzigd op: 17 oktober 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Eenmalige energiebonus: is dat wat voor ons?

Steeds meer werkgevers zien hoe de stijgende energiekosten een aanslag vormen op het huishoudboekje van hun werknemers. Sommige werkgevers bieden de helpende hand met een eenmalige energiebonus voor 2022. Eenmalig, omdat vanaf 1 januari 2023 er een prijsplafond voor energie komt. Maar hoe werkt dat, geldt die voor iedereen en hoe zit dat met de belasting?

Achter de voordeur

Een eenmalige energiebonus kan, maar moet dan wel voor alle medewerkers gelden, naar rato van hun werkfactor. Dat kan ‘achter de voordeur’ van de werknemer heel verschillend uitpakken. De ene werknemer is bijvoorbeeld kostwinner, woont in een niet geïsoleerd huis met een oude cv-ketel en heeft een variabel energiecontract. De andere is misschien tweeverdiener en heeft een gasloos nieuwbouwhuis. Voor de eerste komen de gestegen energieprijzen veel harder aan dan voor de tweede. Daar kan een werkgever weinig aan doen.

Belasting

Daarom kiezen veel werkgevers voor een vast eenmalig bedrag. Dat bedrag wordt door de fiscus gezien als loon, en is dus belast. De werkgever moet in principe dus het bijzondere tarief van de loonbelasting toepassen. Dat is in 2022 37,07% bij een salaris tot € 69.398 en 49,5% bij een hoger salaris. Wat ook kan, is gebruik maken van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Mocht er voldoende vrije ruimte zijn, dan is de bruto-uitkering gewoon netto.

Vraag je bestuurder

Is er bij jullie in de organisatie nog geen energiebonus? Zet het onderwerp op de agenda en geef aan dat jullie het zeer waarderen als de werkgever de werknemers zo tegemoet komt. Vraag de bestuurder ook uit te laten zoeken hoeveel vrije ruimte er nog beschikbaar is binnen de werkkostenregeling. Altijd fijn als de fiscus een beetje meebetaalt.