Wie betaalt de kosten van thuiswerken?
Er zijn veel regels rond het vergoeden van de kosten voor thuiswerken. Die regels zijn er vooral om misbruik te voorkomen. Zo zijn aan het verhuren van een werkkamer thuis aan de werkgever zeer strikte regels verbonden. Het moet onder meer gaan om een zelfstandige ruimte met eigen opgang, keuken en toilet. Eenvoudiger is de onbelaste vergoeding van de inrichting van de thuiswerkplek. Elke werkgever mag over een periode van vijf jaar maximaal € 1.815 euro onbelast vergoeden voor de aanschaf van een bureau, een (arbo-proof) stoel, stoffering en verlichting (maar niet de computer). De extra kosten voor energie zijn op declaratiebasis naar reëel gebruik te vergoeden.
Computer en smartphone
Daarnaast is het mogelijk ook de andere kosten van thuiswerken die de werknemer moet maken linksom of rechtsom te vergoeden. Allereerst kan de werkgever een computer (met randapparatuur) en een smartphone van de zaak ter beschikking te stellen aan de werknemer. Of als de werknemer een eigen computer of smartphone heeft, de werknemer een (bescheiden) vergoeding te geven voor het zakelijk gebruik van deze werkmiddelen. Als het werk het noodzakelijk maakt dat er een aparte lijn wordt aangelegd voor sneller internet, of er moet printpapier worden aangeschaft, dan mag de werknemer dat natuurlijk ook declareren bij de werkgever.
Gebruikers- en abonnementskosten
Tot slot zijn er nog de extra gesprekskosten van de smartphone en het extra datagebruik via smartphone en vast internet, plus de dan al snel interessante hogere abonnementskosten van providers. Probleem is dat privé- en zakelijk gebruik al snel door elkaar lopen. De fiscus zal dus extra letten of onbelaste vergoedingen van abonnements-, data- en gesprekskosten wel ‘zakelijk’ zijn. Zo niet, dan is er alsnog belasting verschuldigd, omdat de Belastingdienst het ziet als verkapt loon. Hou u dus in met te ruime vergoedingen.