Nieuws
Publicatiedatum: 21 september 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Prinsjesdag

Kabinet maakt onbelaste thuiswerkvergoeding makkelijker

Vanaf 2022 kunnen werkgevers makkelijker een belastingvrije thuiswerkvergoeding verstrekken aan hun werknemers, dankzij een nieuwe gerichte vrijstelling in de Werkkostenregeling (Wkr). Deze onbelaste vergoeding is gemaximeerd tot € 2 per dag, de zogeheten Nibud-norm. De thuiswerkvergoeding gaat hiermee niet meer af van de zogenaamde vrije ruimte. Dat blijkt uit de belastingplannen voor 2022, die het kabinet heeft gepresenteerd op Prinsjesdag.

Vaste thuiswerkvergoeding

Zodra werkgever en werknemer afspreken dat er meer dan 128 dagen wordt thuisgewerkt, dan mag de werkgever de werknemer een vaste, onbelaste thuiswerkvergoeding voor het hele jaar (214 werkdagen) verstrekken. Deze aantallen gelden bij voltijds werken, bij parttime is dat pro rata. De 128-dagenregeling geldt ook al voor vaste reiskostenvergoeding.

Overlap met reiskostenvergoeding

Een werkgever mag niet aan de werknemer voor dezelfde dag zowel een onbelaste reiskostenvergoeding verstrekken als een thuiswerkvergoeding. Alleen wanneer een werknemer op een thuiswerkdag een zakelijke reis naar een klant maakt (niet zijnde bij de werkgever, dan is het woon-werkverkeer), mag er zowel een thuiswerkvergoeding zijn als een vergoeding van de zakelijke reiskosten naar de klant.

Zet thuiswerkvergoeding op de agenda

De nieuwe gerichte vrijstelling betekent dat de thuiswerkvergoeding relatief ‘goedkoop’ is voor de werkgever: er hoeft geen belasting over betaald te worden. Zijn er bij jullie in de organisatie afspraken over meer thuiswerken, ook na corona? Probeer dan de onbelaste vaste reiskosten – en thuiswerkvergoeding samen op de agenda te zetten.