Loonkloof is afgelopen twee jaar juist weer gegroeid
Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen is de laatste twee jaar weer groter geworden. In 2021 verdienden mannen 5% meer dan vrouwen voor hetzelfde werk en kwam een gelijke beloning steeds meer in zicht. Sinds 2023 is de loonkloof echter weer groter: mannen verdienen nu gemiddeld 7,4% meer dan vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair en Nyenrode. Werk aan de winkel dus voor werkgevers, want de verantwoordelijkheid voor gelijke beloning ligt uiteindelijk bij hen.
Betere inschaling
Waar vrouwen er 9% op vooruitgingen ten opzichte van 2021, verdienen mannen nu 16,4% meer. Hoe kan dit? Volgens Jaap van Muijen van Nyenrode zijn er verschillende redenen. Mannen starten binnen dezelfde salarisschaal vaak hoger dan vrouwen. Vrouwen werken, meer dan mannen, een tijdje niet of minder vanwege kinderen of mantelzorg. Vrouwen voeren ook minder gesprekken over promotie of salarisverhoging.
Beter onderhandelen
Er zijn nog meer oorzaken die kunnen bijdragen aan de loonkloof. Wat verder nog kan meespelen is dat mannen wellicht beter onderhandelen over hun salaris dan vrouwen. Ook kiezen mannen vaker voor commerciële beroepen, die over het algemeen beter betalen, terwijl vrouwen vaker kiezen voor minder goed betaalde banen in de non-profitsector. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek eerder dat de lonen, ook voor mannen, lager zijn in sectoren waar veel vrouwen werken.
Rol OR
De OR kan de bestuurder vragen informatie te verstrekken over de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen binnen de organisatie. De bestuurder is daartoe verplicht volgens artikel 28 lid 3 van de Wet op de ondernemingsraden. Verder kan de OR er bij de bestuurder op aandringen dat nieuwe medewerkers niet genderafhankelijk worden ingeschaald. Ook kan je de bestuurder vragen naar maatregelen om de hogere functies beter te verdelen tussen mannen en vrouwen. Tot slot moet ook het beloningsbeleid voor instemming langs de OR.