Nieuws
Publicatiedatum: 10 november 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Onderhandelen

Nieuwe arbeidsvoorwaarden voor Gall & Gall en Picnic

Sinds 2 november hebben de medewerkers van Gall & Gall weer een cao, mede door stevige onderhandelingen van vakbond FNV. De afgelopen negen jaar hadden de bijna 2.000 medewerkers geen cao, maar een arbeidsvoorwaardenreglement (avr) dat was uit onderhandeld door de ondernemingsraad. Ook boodschappendienst Picnic heeft een nieuwe cao, maar heeft hiervoor de ongebruikelijke weg gekozen om niét te onderhandelen met de grote vakbonden FNV en CNV, maar met kleinere vakbond De Unie.

Buitenspel

Dat FNV en CNV geen zeggenschap hadden over het tot stand komen van de cao van Picnic, vinden de bonden een slechte zaak. Picnic concludeerde dat de bonden zichzelf ‘buitenspel hebben gezet’ omdat ze niet wilde onderhandelen over een aparte webwinkel-cao. FNV was van mening dat Picnic zich aan de ‘gewone’ supermarkt-cao moest houden en spande daarom een rechtszaak aan. Maar de rechter gaf Picnic uiteindelijk gelijk. Daarmee blijft de opgestelde cao van kracht, met een jaarlijkse loonstijging van 3%. Wel moeten de 7.000 werknemers van Picnic nog instemmen met de cao.

‘Onderhandelen doet de vakbond’

Bij Gall & Gall had FNV wel een onderhandelpositie, waar de vakbond erg stellig is over de eigen rol en de rol van de OR bij het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. ‘Afspraken over zaken als je loon moet een werkgever maken met een onafhankelijke partij: de vakbond. Fijn dat Gall & Gall dat nu ook inziet en die avr loslaat om toch weer een cao met ons af te spreken’ aldus Jethro Warbroek, bestuurder bij FNV Handel in eigen berichtgeving. Ondertussen is FNV alweer aan het onderhandelen over de volgende cao, want de nieuw ingestelde cao loopt maar tot 31 december 2021. De cao van Picnic heeft een looptijd van drie jaar.

OR als onderhandelingspartner

Hoewel er voordelen zitten aan de unieke onderhandelingspositie van de vakbond, zoals de onafhankelijke positie en de grote ervaring met dergelijke onderhandelingen, is er ook wat te zeggen voor de rol van de OR aan de onderhandelingstafel. Medewerkers hebben meer invloed op de samenstelling van de arbeidsvoorwaarden en bovendien is het lidmaatschap van vakbonden binnen veel organisaties tanende. Daarnaast zitten OR’en vaak aan de onderhandelingstafel om aanvullende afspraken te maken, bovenop de cao. Ga je als OR de onderhandelingen aan met de bestuurder? Laat je dan in ieder geval goed adviseren. Meer weten over het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden? Bekijk de checklist Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden.