Nieuws
Publicatiedatum: 11 november 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Rouwverlof, rouw

‘Rouwverlof maakt verlofstelsel complexer’

De Raad van State is kritisch op het voorstel voor de Wet invoering rouwverlof. Het wetsvoorstel maakt het verlofstelsel complexer. Terwijl de SER eerder juist adviseerde om het verlofstelsel te vereenvoudigen. Ook is het voorstel niet goed onderbouwd.

Recht op week verlof

Over de voorgestelde Wet invoering rouwverlof van CDA, ChristenUnie en SGP moet nog gestemd worden in de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel zou werknemers met minderjarige kinderen recht geven op rouwverlof bij het overlijden van hun kind of hun partner. De omvang van het verlof is minimaal de wekelijkse arbeidsduur van de werknemer en komt bovenop het al bestaande calamiteitenverlof van de datum van overlijden tot en met uitvaart. Werkgevers moeten het loon tijdens het rouwverlof 100% doorbetalen.

Kritiek Raad van State

De verlofregeling zou moeten leiden tot minder langdurig verzuim. Hoewel de Raad van State onderkent dat er behoefte is aan verlof bij het overlijden van een naaste, ziet de raad veel nadelen aan het initiatiefvoorstel. Zo wordt het verlofstelsel nóg complexer, zorgt het voor extra regeldruk voor werkgevers en zou het beter zijn het rouwverlof integraal op te nemen in een nog in de voeren vereenvoudigd verlofstelsel.

Minimumnorm zet de standaard

Ook vraagt de Raad van State zich af hoe rechtvaardig het is dat het rouwverlof alleen geldt voor ouders met minderjarige kinderen. Ook in andere situaties is er behoefte aan rouwverlof. Bovendien kan de beoogde minimumnorm van één week verlof werkgevers verleiden dit te zien als de ‘standaard’, waarna werknemers gewoon weer aan het werk moeten. Daarmee zou de regeling dus averechts kunnen uitpakken. Al met al adviseert de Raad van State de Tweede Kamer dus om het huidige voorstel niet te behandelen.

Ondernemingsraad en rouwverlof

Heeft jouw werkgever nog geen beleid rond rouwverlof? Zet dit dan op de agenda met de bestuurder. Onderbouw dat een flexibele en op maatwerkgerichte verlofregeling bijdraagt aan goed werkgeverschap en zorgt voor minder langdurig ziekteverzuim. Gaat je bestuurder zelf aan de slag met een (rouw)verlofregeling? Dan heb je als OR instemmingsrecht. Let er dan op dat de bestuurder niet in dezelfde ‘valkuilen’ stapt als waarvoor de Raad van State de Tweede Kamer nu waarschuwt.