Checklists
Laatst gewijzigd op: 10 februari 2025
Bonus geld

Jubileumuitkering

In veel organisaties is het gebruikelijk om werknemers die voor een lange periode in dienst zijn in het zonnetje te zetten. Bijvoorbeeld door een borrel te organiseren in de bedrijfskantine, de werknemer op een etentje te trakteren of door middel van de jubileumuitkering. Hoe pak je het jubileum aan en welke (fiscale) regels gelden er?

Wat en wanneer?

Er is geen wettelijk voorschrift dat bepaalt dat werknemers recht hebben op een feestje of een extra uitkering bij het bereiken van een bepaald aantal dienstjaren. Maar in bijna alle cao’s zijn er wel afspraken over gemaakt over in ieder geval de jubileumuitkering. Gebruikelijk in Nederland is het om werknemers die 12,5 jaar in dienst zijn een half bruto maandsalaris te schenken. Bij 25 jaar wordt vaak een heel bruto-maandsalaris netto uitgekeerd en bij 40 jaar ook een heel bruto-maandsalaris netto. Daarnaast is het gebruikelijk om bij een jubileum een receptie of dinertje te organiseren.

Aanvullende regeling

Valt je organisatie niet onder een cao, of staan daar geen regels in over jubilea, dan staan die soms in het (aanvullende) arbeidsvoorwaardenreglement (avr). In die regeling, die bij instelling of wijziging de instemming nodig heeft van de OR, staat in ieder geval op bij welk aantal werkzame jaren werknemers een gratificatie krijgen en hoe hoog dat bedrag is. Ook staat er welke jubilea werknemers recht hebben op een feestje, een receptie of etentje.

Het is handig ook een bedrag te koppelen aan een feestje, receptie of etentje. Wanneer de ene werknemer uit eten mag bij een sterrenrestaurant, terwijl de andere het moet doen met een pizzaatje is, de kans op scheve gezichten groot.

Belasting

Normaal moeten er over extra loonuitkeringen ook premies en loonbelasting worden betaald. Hierop zijn twee uitzonderingen. Na 25 dienstjaren en na 40 dienstjaren mag de werkgever de werknemer één fiscaal maandloon netto uitkeren. Deze uitkering mag beslist niet vòòr het 25e of 40e dienstjaar uitgekeerd worden. Wel op de dag zelf, of later. Zo kan de werkgever bijvoorbeeld een bruto maandloon netto uitkeren aan een werknemer die na 42 jaar met pensioen gaat, zolang hij nog niet eerder een onbelaste jubileumuitkering heeft gehad. Ook kan een werkgever bij het 40e jubileum twee bruto maandsalarissen onbelast uitkeren, zolang de werknemer niet eerder een onbelaste jubileumuitkering heeft gehad.

Krijgt de werknemer half maandsalaris bij een 12,5-jarig dienstverband? Prima, maar de werknemer betaalt wel gewoon belasting over dit bedrag (tenzij de werkgever dat op zich neemt door de uitkering te bruteren).

Fiscaal maandloon?

Wat mag je nu precies belastingvrij uitkeren? Eén fiscaal maandloon, zegt de belastingdienst. Een fiscaal maandloon is het bruto maandsalaris. Dat wil zeggen: het afgesproken loon, zonder aftrek van pensioenpremies en zonder aftrek van de sociale premies. Tot het maandloon worden niet gerekend: de overurentoeslag, tot het loon behorende aanspraken en andere toevallige bijzondere beloningen. De vakantietoeslag en een eventuele vaste 13e maand of gegarandeerd tantième behoren er daarentegen wel bij (uiteraard voor 1/12-deel).

Wil de werkgever een andere jubileumuitkering netto aan de werknemer geven, dan kan hij natuurlijk altijd de uitkering bruteren en de extra premies en loonbelasting voor eigen rekening nemen.

Geschenken

De werkgever mag een werknemer bij het bereiken van zo’n belangrijke mijlpaal ook een cadeau geven. Sommige cadeaus, zoals bijvoorbeeld een laptop, ziet de belastingdienst als beloning in natura. Hierover moet dus belasting betaald worden, tenzij het in plaats van de 25- of 40-jarige geldelijke jubileumuitkering is.

Check de regels rond de vrije ruimte en de gerichte vrijstellingen van de werkkostenregeling.

Diensttijd

Hoe bereken je nu precies de ‘diensttijd’? Of eigenlijk nog belangrijker: wat verstaat de belastingdienst onder diensttijd? Als diensttijd wordt beschouwd de tijd die men bij dezelfde werkgever heeft doorgebracht. Het kan zijn dat gedurende het dienstverband de rechtsvorm of de zeggenschap van de werkgever is veranderd. Dit heeft voor de werknemer geen gevolgen voor de berekening van het aantal aaneengesloten dienstjaren. Ook wanneer de werknemer door een fusie of overname een andere werkgever heeft gekregen, neemt de werknemer zijn dienstjaren mee.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen op de hier bovengenoemde stelregel. Bijvoorbeeld voor werknemers die wel van werkgever zijn gewisseld, maar waarbij de link tussen de bedrijven dusdanig is dat de huidige werkgever ook rekening houdt met de diensttijd bij vorige werkgevers. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die binnen de overheid werken of voor werknemers die bij verschillende bedrijven van hetzelfde concern hebben gewerkt. Een andere uitzondering geldt voor werknemers in branches waarbij niet het hele jaar werk is. Vaak komt het voor dat werknemers dan tijdelijk een uitkering krijgen. Zolang de werknemer niet voor een andere werkgever werkt in deze periode, telt de tijd mee als diensttijd bij de ‘hoofdwerkgever’.

Check je cao. Daar staat soms dat de diensttijd van een werknemer bij verschillende organisaties die onder dezelfde cao vallen alsnog bij elkaar mag worden opgeteld.

Werkkostenregeling

Door de werkkostenregeling (WKR) mag de werkgever maximaal een bepaald percentage van de totale loonsom besteden aan belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen. Voor wat betreft de 25-jarige en 40-jarige jubileumuitkering geldt hiervoor een zogenaamde gerichte vrijstelling. Dit betekent dat jubilea-uitkeringen (bij 25 en 40 dienstjaren) niet ten koste van de vrije ruimte gaan. Mocht deze gerichte vrijstelling vervallen, dan gaat de belastingdienst normaal toetsen of een uitkering aan een werknemer niet de gebruikelijkheidstoets overschrijdt.

Merkt de fiscus een jubileumuitkering via de WKR nu of in de toekomst aan als ‘ongebruikelijk’, dan kan de werkgever zich erop beroepen op dat een netto jubileumuitkering wel degelijk gebruikelijk is, omdat het in de cao staat, of omdat het al een oud gebruik is sinds 1940.