Faq's
Laatst gewijzigd op: 10 mei 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Open hiring

Wat zijn de voordelen van open hiring?

Open hiring is een manier van werven die in de Verenigde Staten al langer gebruikelijk is voor zogenaamde entree-banen: werk dat veel mensen kunnen doen. Het is een baan waar iedereen op kan inschrijven. Degene die zich het eerst aanmeldt, krijgt de baan en gaat meteen aan de slag. Zonder sollicitatiegesprek en zonder dat werkgevers kijken naar het cv of de achtergrond van de sollicitant. De nieuwkomer krijgt een contract, een proeftijd en begeleiding. 

Voordelen 

Open hiring heeft een paar heel aantrekkelijke voordelen voor werkgevers:  

  • De kans dat de vacature wordt vervuld, is dus veel groter. Net als de kans dat het gaat om een extra gemotiveerde medewerker. Mensen die zich aanmelden, zouden vaak bewust niet solliciteren omdat ze denken geen kans te maken. Denk aan mensen met faalangst voor sollicitatiegesprekken of mensen met een ‘gat’ in hun cv.  
  • Het leidt tot een veel diverser medewerkersbestand, omdat mensen aan de slag gaan zonder dat iemand hen heeft bewust of onbewust heeft beoordeeld vanwege iemand culturele achtergrond, religie of gender. 

Risico’s 

De risicos van open hiring blijken beperkt. Een vaak gehoorde opmerking is dat je met open hiring mensen er niet uit kan filteren met bijvoorbeeld een gedragsproblemen of die niet zouden willen werken. Maar dat soort zaken ‘ontdek’ je meestal ook niet in een sollicitatiegesprek. 

Intensieve begeleiding  

Met goede begeleiding en gebruikmaking van de proeftijd als het niet werkt, zijn de risico’s gering. Dankzij de intensieve begeleiding worden de talenten van de nieuwe medewerker ook sneller zichtbaar. Dat helpt bij het doorstromen naar andere functies. Tot slot blijkt uit de praktijk dat inwerken bijna nooit een probleem is: er zijn vaak voldoende collega’s die zich over de nieuwkomer willen ontfermen. 

Rol OR 

Open hiring is specifieke wervingsmethode, die onderdeel is van het aanstellingsbeleid. Daar heeft de OR instemmingsrecht bij, zoals vastgelegd in artikel 27.1e van de Wet op de ondernemingsraden. De OR moet volgens de  ook discriminatie binnen de organisatie tegengaan en het kan de bestuurder stimuleren te werken aan een divers personeelsbestand.