Nieuws
Publicatiedatum: 25 juli 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Tata Steel

COR Tata Steel kritisch op koerswijziging directie

De ondernemingsraad van Tata Steel is zeer kritisch over de plannen van de directie om niet vol te gaan voor duurzame staalproductie met behulp van waterstof, maar te gaan voor een toekomst als grote schrootsmelter met een kleine waterstofinstallatie. Dit nieuwe plan is gemaakt op aandringen van de Indiase eigenaren. Het maakt de fabriek weliswaar meer circulair – schroot verwerken is minder belastend dan nieuw staal maken uit kolen en ijzererts – maar het levert een slechtere kwaliteit staal op. Tata Steel IJmuiden verliest daarmee haar voorlopersrol.

Centrale ondernemingsraad

De NRC van 22 juli meldt dat de centrale ondernemingsraad (COR) de Nederlandse directie heeft laten weten zeer kritisch te zijn over de nieuwe plannen. De COR is bang voor verlies van banen en een slechtere concurrentiepositie, wat in de toekomst kan leiden tot nog meer banenverlies en zelfs sluiting. Als er ‘meer doorsnee producten gemaakt gaan worden is de COR bezorgd dat we het als bedrijf daarmee niet gaan redden’, zo citeert de NRC uit de brief van de COR. IJmuiden werken 9.000 werknemers.

CO2-reductie

Veel staalbedrijven in Europa bereiden zich voor op een nieuwe manier van staal produceren met behulp van waterstof, met als tussenfase aardgas. Vakbonden en COR hebben deze koers in 2021 ook met succes bedongen bij de directie van Tata. Er moest ook iets gebeuren. De huidige manier van staal maken met steenkool, dat eerst omgevormd moet worden tot cokes, leidt tot het vrijkomen van heel veel CO2 en andere uitstoot. Tata Nederland is ‘goed’ voor 7% van de CO2-uitstoot in Nederland.

Geld

Na aandringen van de Indiase eigenaar ligt nu de keuze voor tot schrootsmelter, in combinatie met een kleinere waterstofinstallatie. Dat besluit lijkt vooral ingegeven door geld. Afgelopen jaar maakte het Indiase moederbedrijf verlies. De productiemethode met waterstof vergt grote investeringen. Bovendien zijn de kosten van aardgas – nodig voor de tussenfase – structureel hoger en wordt aardgas mogelijk nog eens extra belast in de kabinetsplannen voor het klimaat. Vakbond en COR bezinnen zich op nadere stappen.