Hoe geef je vorm aan groene arbeidsvoorwaarden?
Een op de vijf arbeidsovereenkomsten bevat nu al afspraken over groene arbeidsvoorwaarden. Hiermee kan je als werkgever anticiperen op strengere milieuregels, ze zijn kostenbesparend en je kan je profileren op een krappe arbeidsmarkt. De meeste groene arbeidsvoorwaarden gaan over mobiliteit, zoals een OV-abonnement of een fiets van de zaak. Maar het kunnen ook extra vakantiedagen zijn voor werknemers die een jaar niet vliegen of die met de trein op vakantie gaan.
Inspiratie
Meer voorbeelden staan in de Inspiratiegids groene arbeidsvoorwaarden van werkgeversvereniging AWVN. Denk daarbij aan:
- Geldzaken. Ga voor een pensioenfonds die premies duurzaam belegt. Laat werknemers een deel van hun salaris doneren aan een (groen) doel. Of stort als werkgever een deel van de winst aan een groen doel.
- Thuissituatie. Geef werknemers een klimaatbudget om hun woning te verduurzamen met isolatie, zonnepanelen of dubbel glas.
- Geef een hogere reiskostenvergoeding voor de fiets of OV dan voor de auto, bied een (elektrische) fiets aan via de werkkostenregeling (wkr), kies alleen nog voor leaseauto’s die elektrisch zijn of laat werknemers vaker thuiswerken.
- Kantoor. Verduurzaam het bedrijfspand met isolatie of groene stroom van zonnepanelen op het dak. Investeer in meubels die gemaakt zijn van hergebruikte materialen of gebruik tweedehands kantoormeubilair. Of bied een biologische of vegetarische lunch aan.
- Sociaal: Geef werknemers extra verlofdagen als ze (groen) vrijwilligerswerk doen, of niet het vliegtuig of de auto pakken bij vakanties.
Overleggen en invoeren
Je kan als werkgever natuurlijk niet zomaar op een willekeurige maandagochtend afkondigen dat er vanaf nu groene arbeidsvoorwaarden gelden. Daarvoor is overleg nodig met de medewerkers. Is er een OR of PVT, dan is dat de partij om groene arbeidsvoorwaarden mee te bespreken en er ook afspraken over te maken. Zijn die er niet, dan kan dat in de vorm van een personeelsvergadering, waarbij alle medewerkers aanwezig zijn. Bedenk ook dat je nooit mag afwijken van de cao of het bestaande arbeidsvoorwaardenreglement (avr) als dat in het nadeel is van werknemers.
Instemmingsrecht
De OR of PVT heeft veel invloed op de invoering of wijziging van (groene) arbeidsvoorwaarden. Als OR heb je instemmingsrecht (artikel 27 WOR) over de inhoud en vorm van de aanvullende arbeidsvoorwaarden. De ondernemingsraad kan dit onderwerp ook zelf op de agenda zetten van de overlegvergadering met de bestuurder. Een goed argument is dat groene arbeidsvoorwaarden niet alleen bijdraagt aan duurzaamheid, maar ook aan de reputatie van de organisatie. En dat helpt bij het aantrekken van nieuw personeel en het behoud van bestaande medewerkers.