Internationale trend van minder thuiswerken hier minder zichtbaar
Langzaam trekken internationale bedrijven de touwtjes strakker aan als het gaat om thuiswerken. Amerikaanse bedrijven als Google, Meta en Amazon vinden dat werknemers ten minste drie dagen per week op kantoor moeten zijn, zakenbankiers als Goldman Sachs en J.P. Morgan verbieden thuiswerken zelfs helemaal. Het lijkt dus alsof de slinger weer de andere kant op gaat. Terwijl werknemers liever meer thuiswerken, willen werkgevers hun medewerkers weer zien. In Nederland is die trend niet zo sterk zichtbaar. Dat blijkt uit een artikel van Chris Koenis in de NRC van 3 augustus.
Nederland is een van de landen waar het verschil niet zo groot is tussen wat werkgevers en werknemers willen. Werknemer willen anderhalve dag per volle werkweek thuiswerken, werkgevers vinden 1,2 dagen per week genoeg. Koenis vroeg grote werkgevers in Nederland naar hun beleid voor hybride werken. Bij de politie en defensie blijkt de omvang van het thuiswerk geen issue en worden de afspraken decentraal gemaakt, in teams of eenheden. Bij Nederlandse banken als de Rabobank en ABN AMRO geldt hetzelfde. Bij ASML geldt wel de regel van drie dagen per week op kantoor, bij Ahold Delhaize is dat 2,5.
Het aantal thuiswerkuren ten opzichte van voor corona is gestegen van gemiddeld 3,4 naar 6,4 uur per werknemer (fulltimers en parttimers tezamen). De toename is vooral zichtbaar onder mensen met een kantoor- of managementfunctie, hoger opgeleiden en mensen die met het OV naar hun werk reizen. Dinsdag en donderdag zijn de favoriete kantoordagen: vier op de tien werknemers zijn dan aan het werk. Op vrijdag werken de meeste mensen thuis. Dat blijkt uit cijfers van Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, die tussen oktober 2019 en mei 2022 ruim 2.000 mensen daar meermaals naar vroeg.
SER-advies
Midden in coronatijd, in 2021, vroeg het kabinet de Sociaal-Economische Raad (SER) om een advies over hybride werken. De SER adviseerde toen om werkgever en werknemers per organisatie samen afspraken te laten maken over werken thuis en op de zaak. Dat kan via de ondernemingsraad, of via de cao. TNO heeft vervolgens een model ontwikkeld om beleid voor hybride werken op te zetten. In de praktijk zie je op organisatieniveau vooral raamafspraken. Per team worden die afspraken verder ingevuld.
Afspraken met de OR
Hoe is dat bij jullie geregeld? Heeft de bestuurder afspraken met de OR gemaakt over de basisprincipes van hybride werken, zoals welke functiegroepen in aanmerking komen voor thuiswerken en hoeveel dagen de medewerkers minimaal en maximaal vanuit huis mogen werken? En hoe het thuiswerken dan wordt gefaciliteerd met arboproof meubilair, computerfaciliteiten en een thuiswerkvergoeding?