Nieuws
Publicatiedatum: 8 februari 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Thuiswerken

Kabinet wil maatregelen om thuiswerken af te dwingen

Het kabinet wil thuiswerken bij werkgevers beter kunnen afdwingen. Nu is dat lastig: het besluit of er thuisgewerkt kan worden, ligt nu bij de werkgever. En die geven te weinig gehoor aan het dringende advies van werkgevers om thuis te werken. Er komen wettelijke criteria voor werkgevers en werknemers wanneer zij kunnen thuiswerken en wanneer niet. Het kabinet kijkt ook naar het beperken van de groepsgrootte binnen ‘besloten plaatsen’, zoals kantoren en andere werkplekken. Verder maakt het kabinet vijf miljoen euro vrij voor het stimuleren van vitaliteit bij thuiswerken. Tot slot gaat de Inspectie SZW strenger controleren na meldingen dat er niet thuisgewerkt kan worden. Die kan zelfs besluiten organisaties tijdelijk te sluiten.

Thuiswerken

Dat staat in de Kamerbrief van demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 3 februari 2021. Uit de laatste peiling van TNO tussen 4 en 10 januari 2021 blijkt dat 73% van de werknemers die kan thuiswerken, dit ook daadwerkelijk doet. In november was dit percentage nog een stuk lager, namelijk 48%. Met de nieuwe maatregelen richt het kabinet zich dus over de overgebleven 27% die wel thuis zou kunnen werken, maar dit nog niet doet of dit niet mag van de werkgever.

Productiviteit

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat thuiswerkers geen productiviteit verliezen, ondanks dat zij gemiddeld 2,5 uur minder werken per week. Ander onderzoek van het Centraal Planbureau laat zien dat twee op de drie werknemers na corona deels thuis wil blijven werken, gemiddeld acht uur per week.