Ruim 70% van de werkgevers helpt werknemers ‘de winter door’
Inmiddels heeft 30% van de werkgevers zijn werknemers al geholpen met hun teruglopende koopkracht. En 40% is dat nog van plan te doen voor het eind van het jaar. Het gaat om financiële extra’s zoals een eenmalige uitkering (‘energiebonus’) of een extra loonsverhoging. Werkgevers schatten dat een kwart van alle werknemers financiële problemen heeft door de gestegen prijzen voor levensonderhoud. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN op basis van een onderzoek onder 170 werkgevers.
Vooral eenmalige uitkering
De meest voorkomende hulp is een eenmalige uitkering in 2022, bovenop wat in cao’s is afgesproken aan structurele loonsverhogingen en uitkeringen. 40% van de werkgevers kiest hiervoor, de helft daarvan is meer dan € 500 per werknemer. Vaak gaat dit onder het kopje ‘energiebonus’. Werkgevers kiezen vaak voor vaste bedragen, omdat de lagere inkomens, die het ook het moeilijkst hebben, daar relatief het meest van profiteren.
Soms sigaar uit eigen doos
Andere vormen van hulp zijn de inzet van budgetcoaches, een hogere reiskostenvergoeding of een extra (structurele) loonsverhoging. Ook bieden werkgevers meer uren werk aan, dragen ze bij aan het verduurzamen van het huis of bieden ze een leasefiets aan. Af en toe zijn de extra’s een sigaar uit eigen doos, zoals het eerder uitbetalen van vakantiedagen of vakantiegeld. Dat is namelijk al gespaard loon van de werknemer, dat alleen eerder wordt uitbetaald.
Tip voor de OR
Heeft uw werkgever nog geen extra’s voor jouw collega’s aangekondigd voor het eind van dit jaar? Zet het onderwerp dan op de eerstvolgende agenda en stuur de bestuurder alvast het persbericht van 12 december door van de website van ‘zijn’ werkgeversvereniging AWVN. Dat maakt het vast een stuk bespreekbaarder.