Nieuws
Publicatiedatum: 8 mei 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Werving en selectie

Werkgevers bieden tegen elkaar op voor nieuwe medewerker

Werkgevers doen er alles aan om nieuw personeel aan te trekken en zittend personeel te behouden. Ze bieden feitelijk tegen elkaar op met hogere inschalingen, aanbrengpremies en meteen vaste contracten. Minder aandacht is er voor het behoud van bestaande medewerkers, terwijl die bij bosjes weglopen. Dat blijkt uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN van april 2023. 

Betere arbeidsvoorwaarden

Negen van de tien werkgevers heeft een tekort aan personeel. Ze proberen dat op te lossen door bij de werving betere arbeidsvoorwaarden te bieden dan normaal. Dit zijn de meeste gebruikte methoden om nieuwe medewerkers aan te trekken: 

  • een aanbrengpremie voor iedere medewerker die een nieuwe medewerker aanbrengt (60%); 
  • hogere inschaling door een of meer periodieken extra in dezelfde schaal  (45%); 
  • de nieuwe medewerker meteen een vast contract aanbieden (44%); 
  • een arbeidsmarkttoeslag bieden, een individuele opslag boven op de normale inschaling (21%);  
  • inschaling in een hogere schaal dan eigenlijk de bedoeling was (20%). 

Meer uren voor deeltijders

Omdat het zo lastig is personeel te vinden, vragen steeds meer werkgevers aan hun deeltijders meer uren te werken. In 2022 deed 28% dat, in 2021 slechts 16%. Ondanks alle inspanningen blijft het lastig om personeel vast te houden. Werkgevers hebben beduidend minder oog voor het behoud van hun medewerkers. Het gemiddelde personeelsverloop over 2022 bedraagt maar liefst 12%. Mede daardoor loopt de werkdruk voor het personeel op en moeten vier van de vijf werkgevers zzp’ers inhuren.  

Rol OR 

De ondernemingsraad kan aan de bel trekken als nieuwe medewerkers structureel hoger ingeschaald worden of sneller een vast contract krijgen dan bestaande medewerkers. De OR kan zich daarbij beroepen op zijn instemmingsrecht bij een verandering van het aanstellingsbeleid (artikel 27, lid 1.e van de Wet op de ondernemingsraden) en bij een verandering van het beloningsbeleid (artikel 27, lid 1.c).