Nieuws
Publicatiedatum: 19 augustus 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Bedrijfscommissie, commissie, SER

Bedrijfscommissies krijgen steeds meer vragen over medezeggenschap

De twee bedrijfscommissies van de Sociaal Economische Raad, eentje voor de profit sector en eentje voor de non profit, hebben afgelopen jaar 390 vragen beantwoord van organisaties en ondernemingsraden over het houden van verkiezingen, het opstellen of wijzigen van het or-reglement, het advies- en instemmingsrecht en het instellen van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Dat blijkt uit het jaarverslag 2023 van de Bedrijfscommissies van de SER.

Conflictbemiddeling

Ondernemingsraden kunnen een bedrijfscommissie ook vragen om bemiddeling als de ze een meningsverschil hebben met hun bestuurder. Dat is een ‘zachtere’ manier dan een conflict voorleggen aan de rechter. Het aantal verzoeken tot bemiddeling – acht in totaal – is na een dip in 2022 weer terug op het niveau voor 2021.

Registratie convenanten en vrijwillige OR’en

Naast voorlichting en bemiddeling registreert de SER ook afgesloten convenanten tussen ondernemingsraden en bestuurders en vrijwillig ingestelde ondernemingsraden bij organisaties met minder dan 50 werknemers. Dat waren er in 2023 zeven, respectievelijk één. Vroeger waren ondernemingsraden ook verplicht hun reglement, jaarverslag en instellingsbesluiten voor commissies door te geven aan de SER, maar dat hoeft sinds enkele jaren niet meer. Desondanks kwamen er nog 21 van dit soort documenten binnen bij de SER.