Nieuws
Publicatiedatum: 28 oktober 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
groene arbeidsvoorwaarden

FNV stapt uit commissie goed bestuur

Vakbond FNV wil uit de monitoringscommissie corporate governance stappen. Daar maken werkgevers, beleggingsinstellingen, beursgenoteerde bedrijven en vakbonden afspraken over goed bestuur bij beursgenoteerde bedrijven en de rolverdeling tussen bestuurders, toezichthouders en ondernemingsraden. Volgens de FNV kan de commissie niet werken aan goed en duurzaam bestuur en aan goede medezeggenschap zolang werkgevers niet bereid zijn stappen te zetten. Dat meldt het FD op 17 oktober. De krant citeert FNV-bestuurder Kitty Jong: ‘We zitten daar niet voor het witwassen van slechte medezeggenschap, dan kunnen we als bond onze tijd beter gebruiken.’

Code corporate governance

De commissie is ontstaan na een serie bedrijfsschandalen in 2004 in het leven geroepen om spelregels op te stellen voor goed bestuur bij beursgenoteerde bedrijven. Dat resulteerde in een code corporate governance, die regelmatig wordt geactualiseerd. Niet veel later kreeg deze code navolging in codes voor goed bestuur in andere sectoren en vervolgens in nieuwe codes over diversiteit en inclusie en over fair practice en fair pay. Het zijn allemaal zelfregulerende codes die niet wettelijk verplicht zijn, maar waarbij bestuurders in hun jaarverslagen moeten verantwoorden of ze de regels uit de code toepassen. Doen ze dat niet, dan moeten ze uitleggen waarom niet.

Maatschappelijke zorgplicht

Volgens het FD rommelt het al enige tijd rond de commissie. De laatste voorzitter, Pauline van der Meer Mohr, klaagde publiekelijk over de opstelling van werkgevers, die niet wilden meewerken aan een maatschappelijke zorgplicht voor bedrijven. Nadat ze haar rapport in november 2022 had ingeleverd bij het Ministerie van Economische Zaken volgde er een onderzoek of er nog wel een commissie nodig was en zo ja, wat er dan moest veranderen. Uiteindelijk wilde alle partijen toch graag een nieuwe commissie. Daarbij is afgesproken dat commissie voortaan ook zelf voorstellen mag doen om de code actualiseren. Tot nu toe was dat voorbehouden aan de stakeholders.

Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR)

De nieuwe commissie komt maar moeilijk tot stand. De benoeming van de nieuwe commissie is op het laatste moment geblokkeerd en een nieuwe voorzitter is nog steeds niet gevonden. Dat was aanleiding voor de FNV uit de commissie te stappen. Daarbij kwam ook nog dat sommige stakeholders uit de commissie de zogeheten Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR) traineerden. Met de VOR moeten bestuurders rapporteren over de belangrijkste risico’s die de continuïteit van de organisatie kunnen bedreigen en onderbouwen hoe ze deze risico’s op het gebied van finance, duurzaamheid, operatie en compliance aanpakken.

Polderen

Niet alleen FNV, maar ook de tweede vakbond CNV beraadt zich over zijn positie. Er is geschrokken gereageerd door de andere partijen die in de commissie zitten. De twee partijen die dwarsliggen in de commissie, de vereniging van beursgenoteerde bedrijven Veuo en werkgeversvereniging VNO NCW zijn verrast en verbaasd. De vereniging van institutionele beleggers Eumedion, die vaak een middenkoers volgt, is teleurgesteld. Minister Beljaars van Economische Zaken roept partijen op om toch maar weer snel bij elkaar te komen om verder te polderen.

Meer lezen over wat de OR te maken heeft met governance codes? Lees dan deze checklist.