Nieuws
Publicatiedatum: 8 augustus 2023 | Geschreven door: Redactie Performa OR
transgendervlag

Transitieverlof steeds gebruikelijker

Betaald verlof voor gendertransitie wordt steeds gebruikelijker. Althans bij grote werkgevers. Drie van de vijf grootste werkgevers in Nederland bieden inmiddels gendertransitieverlof aan. De allergrootste, Ahold Delhaize (130.000 werknemers) legde onlangs in hun eigen arbeidsvoorwaardenreglement (avr) vast dat werknemers 33 weken betaald transitieverlof krijgen. Inmiddels kunnen 400.000 werknemers in Nederland toegang tot betaald transitieverlof.

Compensatie

Het is niet bekend hoeveel mensen daadwerkelijk ook gebruik maken van transitieverlof. Philips rekent op 0 tot 5 werknemers per jaar. op een totaal van 1.000 werknemers. Dat is zo’n laag percentage (tot 0,45%), dat de kosten van het betaald verlof voor der werkgever relatief gering zijn. Daar tegenover staat dat het voor transpersonen heel veel kan betekenen. Zij ervaren forse fysieke en mentale stress van een transitie. Daardoor worden ze nu nog vaak arbeidsongeschikt of verliezen ze hun werk. Transitieverlof biedt erkenning en compenseert het verlies aan inkomsten tijdens de transitieperiode.

Afspraken in cao

Speciaal voor een artikel van NOS.nl op 2 augustus zocht werkgeversvereniging AWVN uit in hoeveel cao’s er afspraken zijn gemaakt over transitieverlof. Het blijkt te gaan om de volgende werkgevers of bedrijfstakken: Aegon, ASR, FNV, Ikea, KPN, kunsteducatie, NS, onderzoeksinstellingen, Philips, PostNL, PWC, Rechtsbijstand, Rijk, SVB, Teva, universiteiten, UWV, verzekeraars, VGZ, Voedingscentrum, Volksbank, Wageningen University, Zorgverzekeraars. Meestal gaat het om maximaal 24 weken verlof, op te nemen over een periode van 10 jaar.

Wettelijk transitieverlof

Eigenlijk wilde het inmiddels demissionaire kabinet een wettelijk transitieverlof invoeren, op basis van het Regenboogakkoord. Niet alleen werknemers bij sommige grote bedrijven, maar alle werknemers zouden daarmee in aanmerking komen voor transitieverlof. Het zou een regeling moete zijn die vergelijkbaar is met het zwangerschapsverlof waarbij het UWV de werkgever compenseert voor de loondoorbetaling. Door de bezuinigingen van dit voorjaar is het transitieverlof uitgesteld. Nu is het wachten op wat een nieuw kabinet afspreekt.