Winkelmand
Nog geen producten
Nieuws

Voorjaarsnota 2025 bevat zoet en zuur
Op Goede Vrijdag publiceerde het kabinet de Voorjaarsnota 2025. Daarin ook uitgaven die werkgevers en werknemers raken. Zo trekt het kabinet geld uit om de plannen voor vereenvoudiging van het arbeidsongeschiktheidsstelsel door te zetten. Ook is er ruimte voor verhoging van het minimumjeugdloon. De 60-plusmaatregel wordt opnieuw voor twee jaar ingevoerd en de bijna gratis kinderopvang uitgesteld. Dat blijkt uit een overzicht een overzicht van een aantal onderwerpen vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Minimumloon en kinderopvang
- Het wettelijk minimumjeugdloon gaat voor iedereen van 16 tot en met 20 jaar omhoog. Het gaat om een geleidelijke verhoging per leeftijd. Het tijdpad en de exacte bedragen worden later bekendgemaakt.
- De duur van de Werkloosheidswet (WW) wordt per 1 januari 2027 met 6 maanden verkort, van 24 naar 18 maanden. Dit was al afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord.
- Het kabinet gaat verder met de uitwerking van een eenvoudiger stelsel van arbeidsongeschiktheid. De aanbevelingen van de commissie OCTAS blijven hiervoor het uitgangspunt.
- De voorgenomen btw-verhoging van 9% naar 21% op cultuur, media en sport is definitief van de baan.
- Jammer voor werkende ouders, maar zij kunnen nog niet rekenen op ondersteuning in de vorm van (bijna) gratis kinderopvang. Dat wordt uitgesteld van 2027 tot 2029. In de weg ernaartoe komt wel een stapsgewijze hogere vergoeding.
- De 60-plusmaatregel, die regelt dat zestigplussers een vereenvoudigde WIA-beoordeling krijgen, komt terug. Dat scheelt werkgevers in de lasten, want de WGA-uitkering wordt dan (tijdelijk) niet aan de (ex-)werkgever doorbelast.
- Verruiming van de fietsregeling. Hierdoor geldt voortaan dat voor zakelijke fietsen die niet thuis (bij de werknemer) worden gestald, zoals een hubfiets, geen bijtelling meer geldt.
De Voorjaarsnota moet op uiterlijk 1 juni naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Die heeft tot het zomerreces om erover te debatteren.