Nieuws
Publicatiedatum: 3 oktober 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
arbeidsinspectie

Arbeidsinspectie treft 15 illegale werknemers in broodfabriek aan

Bij een controle in een broodfabriek in de buurt van Amsterdam heeft de arbeidsinspectie 15 werknemers aangetroffen die niet in Nederland mogen werken. Het gaat om illegalen uit Turkije en Syrië. Voor een deel van hen had de werkgever een tewerkstellingsvergunning kunnen aanvragen bij het UWV, maar dat had hij niet gedaan. Daarmee is er sprake van een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav).

Hogere boete

Daarnaast trof de arbeidsinspectie een ontheemde vreemdeling uit Oekraïne aan die ook niet was aangemeld bij het UWV. Verder was er één Turks personeelslid als kennismigrant bij het bedrijf werkzaam, maar of hij aan de voorwaarden van de expatregeling voldoet, wordt nog door de arbeidsinspectie gecheckt. Het is niet de eerste keer dat de werkgever in overtreding is: al eerder trof de inspectie illegale werknemers aan. Dat betekent een hogere boete voor de werkgever.

Arbo

De inspectie controleerde ook op arbeidsomstandigheden, vooral of er gezond en veilig werd gewerkt. En ook daar bleek de werkgever nalatig en in overtreding. Er was geen ordentelijke arbeidsplaatsen. Brandbestrijdingsmiddelen waren niet gemakkelijk bereikbaar en ruim tien jaar niet gekeurd. De magazijnstellingen waren niet gekeurd of voorzien van een belastbaarheidskaart.