Remote work in de hangmat onder een palmboom. Waarom niet?
Voor de uitbraak van de coronacrisis was thuiswerken – als dat al kon – meestal beperkt tot een dagdeel of een dag per week. Inmiddels werken miljoenen Nederlanders al vele maanden geheel of gedeeltelijk thuis. Thuiswerken is daarmee versneld geaccepteerd, en – zo is het vermoeden – zal een blijvertje zijn. Maar wat nu als een werknemer die nu al maanden naar volle tevredenheid volledig thuiswerkt bij de baas aankomt en zegt dat remote work op een verre vakantiebestemming dan ook moet kunnen?
Uitwerken
Ook dit soort ‘uitwerken’ – thuiswerken, maar dan elders – is een zaak van werkgever en werknemer. Volgens de Wet flexibel werken begint het met een verzoek van de werknemer aan de werkgever. Die moet daar zeer serieus naar kijken en binnen zekere termijnen ook antwoord geven met een ja of een nee. Toestemming kan alleen worden onthouden als er zwaarwegende belangen zijn, zoals leidinggeven aan een team, persoonlijk moeten coachen van een andere medewerker, een verplichtende aanwezigheid voor andere zaken of een werkproces dat niet buiten de organisatie gedaan kan worden.
Arbo-proof vakantie-oord
Zijn er geen zwaarwegende argumenten tegen, dan rijst de vraag of de werknemer wel effectief kan werken op een andere locatie en de werkgever het ’uitwerken’ ook kan faciliteren met goede apparatuur (laptop), communicatie (internet) en een werkplek die aan de arbo-normen voldoet. Gaat het om een maand werken vanuit een vakantiehuisje in Drenthe waarbij de werknemer op afroep alsnog naar het werk komt, of gaat het om software programmeren vanuit een hangmat onder een palmboom op Tahiti en het niet uitmaakt dat het hier nacht is en daar dag?
Regeltjes
Extra complicaties kunnen optreden bij remote work. Werken als niet-ingezetene mag in veel landen niet zomaar, daar zijn soms speciale werkvisa voor nodig. Bovendien kent elk land andere regels als het gaat om (loon)belasting betalen, recht op uitkering en opbouw van pensioenen. Tot slot is het van belang om rekening te houden met de veiligheid van het land. In veel landen is de politieke situatie instabiel of zijn natuurrampen heel gewoon.